Lietuva svarsto du pensijų sistemų modelius

Lietuvoje svarstomi du pensijų sistemos modeliai - vadinamoji taškų sistemą, kurios laikomasi Vokietijoje ir Prancūzijoje, ir nacionalinių virtualių sąskaitų, kurias turi švedai, latviai, lenkai.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audronė Morkūnienė interviu savaitraščiui "Veidas" teigė, kad dėl to, kokią pensijų sistemą rinksis Lietuva, turėtų būti apsispręsta per Seimo rudens sesiją, tačiau reformos įgyvendinimas nebus greitas.

"Pensijų reforma - tai konceptualus ir ilgas darbas. Reikia įvertinti ir padėties darbo rinkoje prognozes, ir ekonomikos augimo perspektyvas. Pavyzdžiui, švedai, kol perėjo prie virtualių sąskaitų sistemos, dirbo apie dešimt metų, derindami koncepciją su politinėmis partijomis ir visuomene, pagrįsdami ją moksliniais tyrimais", - sakė A.Morkūnienė.

Anto jos, Seime apsisprendus dėl pensijų sistemos reformos, parengtą koncepciją darbo grupė socialinės apsaugos ir darbo ministrui turi pristatyti iki vasario 1 dienos, bet jei Seime bus sutarta dėl pagrindinės krypties, tai įmanoma padaryti ir greičiau.

A.Morkūnienės teigimu, reikia labai rimtai apsvarstyti siūlymus bazinę pensiją mokėti iš biudžeto.

"Prastas požiūris tik pasakyti, kad dalį pensijos finansuosime iš bendrųjų mokesčių ir taip sumažinsime "Sodros" skolas. Į valstybės finansus reikia žiūrėti valstybiškai, nes iš vienos kišenės perkėlus į kitą niekas nepasikeis, jei nebus pertvarkyta sistema. O kad ji būtų kitokia, reikia plėsti socialinio draudimo finansavimo bazę", - tvirtino viceministrė.

Anot jos, socialinio draudimo įmokos dabar yra pats didžiausias Lietuvoje mokestis, gulantis tik ant darbo jėgos, o, pavyzdžiui, pajamų mokesčiai mokami ir nuo dividendų, palūkanų - nuo visų pajamų, nepaisant to, kas jas sukuria.

"Svarstomas variantas mažinti socialinių įmokų dalį, nes "Sodra" nebūtų įsipareigojusi mokėti tam tikros pensijos dalies, o ji būtų finansuojama iš visų kitų mokesčių, iš bendro valstybės biudžeto katilo. Esant tokiam modeliui, sistema pasidarytų aiškesnė, įmokos būtų labiau susietos su išmokomis, o žmonės jaustų didesne motyvaciją jas mokėti", - sakė A.Morkūnienė.

Jos teigimu, šiuo metu "Sodros" padėtis yra tokia, kokia ir planuota. Net sumažinus motinystės išmokas ir pensijas tebelieka "Sodros" biudžeto deficitas, kuris šiemet turėtų siekti 2,7 mlrd. litų, bet gali būti ir šiek tiek didesnis.

"Galima nebent pasidžiaugti, kad tendencijos neblogos tuo požiūriu, jog įmokos atitinka prognozuotąsias. "Sodros" išlaidos didesnės, nei planuota, tik dėl nedarbo išmokų. Kitąmet "Sodros" biudžetas taip pat bus deficitinis,bet,tikimės,mažiau nei šiemet", - teigė A.Morkūnienė.


Šiame straipsnyje: pensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių