Lietuva prašo papildomų konsultacijų dėl Baltarusijos atominės elektrinės

Lietuva prašo Baltarusijos pateikti išsamesnę planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą ir surengti papildomas konsultacijas bei viešus šios ataskaitos pristatymus Lietuvoje.

"Baltarusijos atstovai pateikė daugiau duomenų - ir dėl radiacinės saugos, ir dėl poveikio Neries upei, todėl ir paprašėme papildomų konsultacijų, kad ta informacija būtų pateikta Aplinkos ministerijai", - BNS sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Aplinkos ministerijos liepos 9 dieną Baltarusijai išsiųstame rašte dėl birželio mėnesį vykusio dvipusio PAV ataskaitos aptarimo teigiama, kad šio susitikimo metu buvo pateikta kur kas daugiau informacijos nei anksčiau.

Anot ministerijos, Baltarusijos atominės elektrinės projekto plėtotojų interneto tinklapyje pateikiama PAV ataskaita yra kur kas išsamesnė nei pernai spalį Lietuvos institucijoms ir visuomenei pristatytas dokumentas.

Be to, Baltarusijos institucijos iki šiol nepateikė atsakymo, kodėl pasirenkant atominės elektrinės statybos vietą nebuvo atsižvelgta į tokius kriterijus kaip aplinkinių teritorijų gyventojų skaičius ir galima jėgainės įtaka jų sveikatai.

Baltarusija atominę elektrinę ketina statyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone. Nuo šio kaimelio iki Lietuvos sienos yra apie 20 kilometrų, Vilnius nutolęs per 55 kilometrus.

Teigiama, kad pirmasis Baltarusijos planuojamos atominės jėgainės blokas turi būti pradėtas eksploatuoti 2016 metais, antrasis - 2018 metais.

Šiuo metu Baltijos regione yra planuojamos dar trys atominės elektrinės - Visagino atominė elektrinė Lietuvoje, Baltijos atominė elektrinė Rusijos Kaliningrado srityje ir atominė elektrinė Lenkijoje.


Šiame straipsnyje: Baltarusijaatominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių