Lietuva pasisako už grūdų muitus

„Lietuvos pozicija yra aiški - pasisakome už grūdų muitų įvedimą", - teigia žemės ūkio ministrė prof. Kazimira Prunskienė.

Žemės ūkio ministerija oficialiu raštu kreipėsi į Europos Komisiją. Kreipimesi išreiškiamas susirūpinimas dėl situacijos grūdų sektoriuje Lietuvoje, o taip pat ir kitose regiono šalyse.

„Grūdų supirkimo kainos smarkiai sumažėjo - nuo 10 iki 30 procentų, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu periodu, ir 45 - 55 proc., palyginus su šių metų pavasario kainomis", - rašoma kreipimesi.

Pagal grūdų prekybos įmonių informaciją ateities sandoriai grūdų prekyboje taip pat rodo žymų kainų mažėjimą. Palankios derliaus prognozės šiems metams ES ir Rytų Europos šalyse (Ukrainoje, Rusijoje) taip pat sudaro sąlygas tolimesniam kainų mažėjimui.

„Žemos kainos, tikėtinas didelis derlius, ypač Rytų Europos šalių eksporto planai, gali neigiamai paveikti Bendrijos grūdų rinką netolimoje ateityje. Neatidėliotinas importo muitų įvedimas grūdų importui leistų išvengti tokios nepalankios situacijos ir apsaugotų rinką", - teigia K.Prunskienė.

Žemės ūkio ministerija prašo Komisiją kuo greičiau imtis neatidėliotinų atitinkamų priemonių, taip išlaikant Bendrijos rinkos balansą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių