Lietuva pakilo inovacijų reitingo lentelėje

Naujausiais 2009 m. Europos inovacijų švieslentės (angl. European Innovation Scoreboard - EIS) duomenimis, Lietuva padarė pažangą ir pakilo iš besivejančių šalių grupės į vidutiniokų grupę. Devintasis EIS leidinys apibūdina Europos Sąjungos inovatyvumą tarp 27 valstybių narių.

Lietuva pagal 2009 m. duomenis yra vis dar žemiau Europos Sąjungos valstybių narių vidurkio, tačiau Lietuvos padėtis inovacijų srityje gerėja. Bendras Lietuvos inovatyvumo indeksas padidėjo iki 0,31, kai tuo tarpu 2008 m. buvo 0,29.  

Lietuvos stiprybės pagal šį vertinimą yra žmogiškieji ištekliai, inovatyvių mažų ir vidutinių įmonių bendradarbiavimo lygis, aukštąjį išsilavinimą įgijusių piliečių kiekis.

Per paskutiniuosius penkerius metus Lietuvos pagerėjimui didžiausią įtaką turėjo žmogiškieji ištekliai, finansai, parama ir darbo našumas, inovatyvių mažų ir vidutinių įmonių bendradarbiavimo su kitomis įmonėmis augantis lygis, doktorantūros absolventų kiekis, kreditavimas, Europos patentų organizacijai pateiktų patentų kiekis ir naujų prekinių ženklų pasirodymas rinkoje.

Europos inovacijų veiklos lyderės pagal EIS yra Švedija, Vokietija, Danija, Suomija ir Jungtinė Karalystė. 

Siektina, kad Lietuvoje būtų sudarytos sąlygos įvykti lūžiui inovacijų plėtroje, o šviesiausiems protams tobulėti ir gilintis į įvairiausias mokslo sritis, turint moderniausią infrastruktūrą ir pritaikant naujausias tyrimų metodikas.

Teigiami pokyčiai inovacijų aplinkoje didina Lietuvos reitingą pritraukiant investicijas į Lietuvos aukštųjų technologijų sektorių.


Šiame straipsnyje: inovacijosreitingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių