Lietuva negali tikėtis pigesnių dujų iš Rusijos, kol nėra alternatyvų

Rytų Europos šalių ekspertai Lietuvai siūlo nesitikėti palankių Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ dujų tiekimo sąlygų neturint alternatyvių tiekėjų.

Pasak dienraščio „Verslo žinios“, Konsultacijų kompanijos „East European Gas Analysis“ vadovas Michailas Korčemkinas sako, jog derybose dėl naujos dujų tiekimo sutarties su „Gazprom" Lietuva turėtų siekti trumpalaikės dvejų metų sutarties. Eksperto požiūriu, nuo 2015 metų gali iš esmės pasikeisti padėtis gamtinių dujų rinkose dėl numatomos JAV išgaunamų gamtinių ir skalūnų dujų eksporto pradžios.

Kita vertus, jeigu, kaip planuojama, iki 2015 metų Lietuvai pavyks pasistatyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, derybose su „Gazprom„ ims veikti alternatyvos svertai. Atsiradus SGD alternatyvai, iš naujo derėtis su rusų dujų monopolija esą bus lengviau, nes “Gazprom„ negalės derybose “bukai mojuoti naftos produktų krepšelio formule", o Lietuvos derybininkų pozicijos bus gerokai stipresnės

Pasak dienraščio šaltinių, „Gazprom“ abstrakčiai kalba apie nuolaidas, tačiau, kita vertus, taip pat siekia, kad Lietuva atšauktų ieškinį, kuriuo reikalaujama atlyginti 1,5 mlrd. eurų žalą dėl neteisingos kainodaros, nori, kad pasikeistų šalies pozicija dėl Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo „Lietuvos dujoms“ neatskiriant dujų transportavimo ir skirstymo verslo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonis

jonis portretas
Tai dekui ,,ekspertams,,......paguode.

RM

RM portretas
Mūsų trūdavykai ir toliau myli Rusiją, mokėdami už viską trigubą kainą... A jo, Landsbergis kaltas...

Norma

Norma portretas
Statyti duju terminala, atomine elektrine ir karta pabaigti su ta rusija. Duos-neduos, kaip kokie valkatos... Patys turim susikurti sau gyvenima, o neziureti i ta rusija !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių