Lietuva kels Baltarusijos AE statybos klausimą tarptautiniu mastu

Lietuvos užsienio reikalų Audronius Ažubalis teigia, jog Vilnius kels Baltarusijoje numatomos statyti atominės elektrinės klausimą Šiaurės šalyse.

Interviu "The Economist Group" priklausančiam Europos naujienų portalui europeanvoice.com jis sakė, jog tikisi, kad tarptautinė bendruomenė ir Lietuvos partneriai šiuo klausimu elgsis racionaliai ir įtikins Baltarusiją sekti "gerąja tarptautine praktika".

"Kiekviena šalis taip darytų, jei būtų nepajėgi rasti atsakymų pagal ESPOO (Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste) konvenciją ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros reikalavimus", - sakė Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

"Jūs taip pat jaudintumėtės, jei kas nors paskelbtų, kad stato atominę jėgainę už 50 kilometrų nuo jūsų sostinės. Mes ne prieš, mes neneigiame nė šalies teisės, bet mes savo atominį projektą vystome labai atvirai ir skaidriai ir tikimės to paties iš savo kaimynų. Todėl ir turime stiprius prieštaravimus šiuo klausimu", - aiškino A.Ažubalis.

Jis taip pat teigė Rusijos ir Baltarusijos planus statyti atomines elektrines Lietuvos pasienyje laikantis "visiškai politiniais projektais".

"Kol kas girdime šūkius "mes statysime" ir "mes statome". Bet mes iki šiol neturime poveikio aplinkai vertinimo studijos. Taip pat kaip ir Baltarusija", - sakė A.Ažubalis.

Vis dėlto jis nesutiko, kad Lietuvos pozicija dujotiekio "Nord Stream" atžvilgiu taip pat buvo politinė, teigdamas, kad ji buvo paremta moksliniais duomenimis.

"Mūsų strateginis tikslas yra normalus. Mes esame Europos Sąjungos nariai ir turime priklausyti Bendrijos elektros tinklui. Naudodami rusišką elektrą, mes niekada netapsime šio klubo nariais. Jei norime tikros integracijos į Europinius tinklus, turime turėti mūsų pačių atominę energiją, aš nekalbu tik apie Lietuvą, o regiono požiūriu", - kalbėjo ministras.

Baltarusija kalba apie planus statyti dviejų blokų elektrinę Astrave, Lietuvos pašonėje. Panašios jėgainės statybos, kaip teigiama, sparčiai stumiasi į priekį ir Kaliningrado srityje, Nemane. Pirmasis jėgainės blokas, kaip žada rusai, pradės veikti 2016-aisiais, antrasis - 2018-ais metais.

Oficialusis Vilnius nuogąstauja dėl baltarusių elektrinės poveikio aplinkai. Be to, jėgainės Baltarusijoje ir Kaliningrade laikomos konkurentėmis Visagine planuojamai atominei elektrinei, kurią Lietuva nori statyti kartu su Latvija, Estija ir Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių