Lietuva ir Japonija apsikeitė notomis dėl branduolinių technologijų

Lietuva ir Japonija antradienį apsikeitė notomis dėl branduolinių technologijų perdavimo Lietuvai sąlygų.

Lietuvos Vyriausybė įsipareigojo, kad į Visagino atominę elektrinę importuojamos branduolinės technologijos bus naudojamos tik taikiems tikslams ir nebus perduodamos trečiosioms šalims be Japonijos leidimo, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Diplomatinės notos parengtos pagal Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) reikalavimus.

Ministrų kabinetas pirmadienį pritarė Lietuvos ir Japonijos sutarties dėl branduolinių technologijų perdavimo sąlygų pasirašymui. Teigiama, kad diplomatinių notų apsikeitimas užtikrins nenutrūkstamas derybas su naujos atominės elektrinės strategine investuotoja - Japonijos ir JAV korporacija „Hitachi-GE Nuclear Energy“.

Tai yra esminė sąlyga koncesijos sutarties pasirašymui, nes be sutarties dėl branduolinių technologijų perdavimo sąlygų Japonija neduotų sutikimo eksportuoti „Hitachi“ technologijas į Lietuvą.

Koncesijos ir kitas sutartis su strateginiu investuotoju - „Hitachi-GE Nuclear Energy“ - dėl naujos atominės elektrinės planuojama pasirašyti 2011- 2012 metų sandūroje. Tuo pat metu tikimasi pasirašyti Akcininkų sutartį su Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetikos įmonėmis.

Lietuva tikisi, kad dalyvaujant strateginiam investuotojui bei regioniniams partneriams - Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetikos kompanijoms, atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių