Liepa – rekordinė elektros biržoje

Liepą biržoje parduota 644,56 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros, kurių vertė siekė 111,2 mln. litų. Toks elektros kiekis ir pasiekta apyvarta didžiausia nuo biržos veiklos pradžios šių metų sausį.

Rinkos operatorė įmonė "Baltpool" paskelbė, esą rekordinę apyvartą lėmė dideli suprekiautos elektros energijos kiekiai bei, palyginti su birželiu, nemažėjanti elektros kaina. Įtakos turėjo ir didesnis dienų, kai vyko prekyba biržoje, skaičius.

Vidutinė kilovatvalandės kaina biržoje liepą taipogi kilo ir buvo didesnė nei bet kurį ankstesnį mėnesį – 17,17 ct/kWh. Tai yra 1,93 ct daugiau nei vidutinė birželį nusistovėjusi elektros kaina biržoje ir 1,67 ct daugiau nei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta 15,5 ct/kWh elektros gamybos kaina.
Rinkos operatorės nuomone, vasarą aukštesnes elektros kainas palaiko tai, kad elektros nebegamina šiluminės elektrinės, be to, vasarą vyksta elektros perdavimo linijų planiniai remontai, o tai mažina elektros energijos pasiūlą.

Vietiniai gamintojai liepą biržoje pardavė daugiau elektros nei birželį. Jų produkcija suadarė apie penktadalį biržoje realizuoto elektros kiekio.
Liepą, kaip ir birželį, 80 proc. visos per mėnesį Lietuvoje suvartotos elektros energijos buvo nupirkta elektros biržoje. Per pirmąjį šių metų pusmetį per biržą buvo patenkinta 62 proc. šalies elektros poreikio.
Biržje registruoti 24 dalyviai, tačiau aktyviai prekiauja – 17.


Šiame straipsnyje: elektraelektros birža

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių