Liberalai siūlo mažinti valstybės išlaidas 3,5 proc. (papildyta)

Valdančiosios koalicijos partneriai - Liberalų sąjūdis ir liberalcentristai (LiCS)- kaip alternatyvą galimam pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimui siūlo visų biudžeto išlaidų mažinimą 3,5 procento.

Tokį siūlymą koalicijos partneriams liberalai penktadienį pateikė per koalicijos pusryčius.

„Mes toliau laikomės nuostatos, kad tikrai nepritariame mokesčių didinimui ir šiandieną pasiūlėme kaip alternatyvą mažinti viso biudžeto išlaidas. Preliminariais paskaičiavimais, manome, kad, neliečiant skolos aptarnavimo išlaidų ir pensijų, nuo kitos visos dalies horizontaliai mažinant visas viešąsias išlaidas apie 3,5 procento, būtų pasiektas tas pats biudžeto deficito suvaldymo efektas, koks ir būtų, kaip įsivaizduojama, keliant PVM 2 procentais“, - BNS penktadienį sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Anot E.Masiulio, vienodai visoms sritims „nurėžus“ po 3,5 proc., kiekvienas ministras savo ruožtu spręstų, kurias konkrečiai valdomos srities išlaidas būtų galima mažinti.
Liberalų sąjūdžio vadovo teigimu, Finansų ministrės Ingridos Šimonytės paprašyta iki pirmadienio pateikti tikslius skaičiavimus, kiek būtų galima sutaupyti, mažinant biudžeto išlaidas 3,5 procento.

„Mes grubiai skaičiuojame, kad jei, neskaitant pensijų didinimo ir skolos aptarnavimo išlaidų, valstybės biudžetas sudaro 27 milijardus litų, tai 1 proc. sudaro 270 milijonų litų, o 3,5 proc. sudarytų apie milijardą litų. Tai pirmadienį bus jau paskaičiuota konkrečiai ir vėl susitikę svarstysime“, - sakė E.Masiulis.

Anot jo, šį siūlymą palaiko ir valdantieji liberalcentristai: „Jie (liberalcentristai - BNS) sutinka su šituo siūlymu, jį teikėme apsitarę“.
Tuo metu LiCS vadovas Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas sako, jog išlaidų mažinimas 3,5 proc. - tik vienas iš daugelio pasiūlymų.

„Yra daugybė pasiūlymų, kaip lopyti biudžeto skyles, ir per savaitgalį bus ieškoma geriausio varianto. LIberalų ir centro sąjunga sieks, kad biudžetas būtų socialiai teisingas, atsižvelgiant ne tik į pensininkų, bet ir neįgaliųjų interesus“, - BNS penktadienį sakė A.Čaplikas.

E.Masiulis vėliau penktadienį žurnalistams sakė, kad jo vadovaujama Susisiekimo ministerija lengvai rastų galimybių taupyti jos kuruojamoms sritims skirtas lėšas.
„Oi, Dieve mano, mes tikrai turime, kur mažinti ir sumažinsime, jokių problemų. Tikrai čia yra jau pavedimas duotas, paruošime pasiūlymus ir pirmadienį tuos pasiūlymus turėsime. Aš manau, tikrai mažinsime, galime mažinti per investicines tam tikras programas, galime mažinti ir per valdymo išlaidas“, - dėstė jis.

Tiesa, ministras sakė, kad nesutiktų spaustis mažiau nei kitos ministerijos.
„Šitoje vietoje, mano galva, yra labai svarbu solidarumas ir šiuo atveju jeigu vienos ministerijos daro reformas, persitvarko ir sugeba su mažesniais pinigais verstis, o kitos ministerijos gyvena daugelį metų įprastu gyvenimo ritmu ir, kaip sakoma, pinigus taško, tai nemanau, kad tos pažangios ministerijos turėtų labiau stengtis už tas nepažangias ministerijas“, - aiškino E.Masiulis.

Jis taip pat tvirtino, kad koalicijos partneriai nekalba apie galimybę dėl nesutampančių nuomonių išsiskirstyti. E.Masiulis teigė „nenorintis spėlioti“, ar Liberalų sąjūdis trauktųsi iš koalicijos, jei būtų nuspręsta didinti PVM.

„Nematau jokios grėsmės, matau artėjantį savaitgalį ir linkiu visiems gero savaitgalio. Kolegos, mes kalbame apie kitų metų valstybės biudžetą, mes kalbame apie atsakomybę, kuri yra mus užgriuvusi, mes puikiai suprantame, kad turime daryti tam tikrus sprendimus. Išsiskiria mūsų požiūriai, kaip tuos sprendimus daryti, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad šiandien mes galime kalbėti apie kažkokius politinius negatyvius procesus ar dar kažką. Tai šiuo atveju koalicijai jokiai šiandien grėsmės nėra ir čia labai aiškiai tą galiu pasakyti“, - tikino E.Masiulis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį susitikusi su valdančiosios koalicijos lyderiais, pakvietė juos ieškoti sutarimo dėl kitų metų biudžeto projekto.
Pasitarime dalyvavę liberalai BNS tvirtino, kad sutarimo dėl kitų metų biudžeto ir PVM didinimo nėra. Liberalų ir centro sąjunga uždraudė savo ministrams dalyvauti svarstant kitų metų biudžeto projektą, kol dėl jo nesutarta koalicijoje.

Finansų ministerija trečiadienį sumažino 2012 metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozę iki 2,5 proc., todėl ieškoma būdų, iš kokių šaltinių padengti anksčiau suplanuotas didesnes išlaidas.

Finansų ministrė, premjeras ir centrinio banko vadovas sako, kad PVM didinimas būtų greitai įgyvendinamas ir efektyvus sprendimas. Svarstoma galimybė PVM didinti 2-3 procentiniais punktais - iki 23-24 procentų.

Iki pirmadienio Vyriausybė ir valdančioji koalicija turi sutarti, iš kokių šaltinių 2012 metais skubiai gauti papildomų pajamų į valstybės biudžetą. Sprendimą būtina priimti skubiai, nes patikslintas 2012 metų biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas kitą antradienį, likus dviem paroms iki jo antrojo svarstymo Seime ketvirtadienį.


Šiame straipsnyje: PVMValstybės išlaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
ar jus dar tikit kluonu varlinsku???

ruta

ruta portretas
Populistai ir demagogai visi politikai , kai reikejo svarstyti ju privilegijas , tai niekaip nepavyko sumazinti . Seniai laikas jems solidarizuotis su visa tauta ir atsisakyti visuokiu priedu , nauju auto , patiems moketi ir uz kura ir uz elektra , kaip daro visa Lietuva .

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
jis siūlo 3,5% sumažinti mokytojams, gydytojams....ir t.t. bet palieka neliestus šimtus milijonų 6 eilių greitkelio statybai į klaipėdą...pas mamytę nulėkt 180 km/h...taip sakant rūpinasi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių