„Leo LT“ nedetalizuoja, kaip grąžins skolas antrinėms įmonėms

Naikinama nacionalinė energetikos bendrovė "Leo LT", kuri iš savo antrinių įmonių VST, Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir "Lietuvos energija" pasiskolino 192 mln. litų su "NDX energija" atsiskaityti, kol kas nedetalizuoja, kaip ketina grąžinti šias paskolas.

"Leo LT" vadovas Rimantas Vaitkus teigia, jog sprendimą dėl paskolų grąžinimo turės priimti vienintele įmonės akcininke likusi Vyriausybė, energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtina, jog tai pačios "Leo LT" reikalas, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Viskas priklausys nuo akcininko valios. Ar tai bus "Leo LT", ar tai bus kita įmonė, kuri perims įsipareigojimus. Akcininkai turi nuspręsti, kaip grąžinti įsipareigojimus", - teigė R.Vaitkus.

Jis neatskleidė, kokiomis sąlygomis "Leo LT" pasiskolino pinigus, tačiau patvirtino, kad jie buvo surinkti tam, kad būtų atsiskaityta su "NDX energija", kuriai iš viso išmokėta 680 mln. litų.

Tuop tarpu A.Sekmokas nedetalizavo, iš ko paskolas grąžins naikinama ir praktiškai jokios veiklos nevykdanti "Leo LT".

"Tai - Leo LT" reikalas. Jie buvo sukurti, nesėkmingai ar nepakankamai bandė įgyvendinti strateginius projektus, jų užduotis išvalyti sceną, kad ateitų strateginis investuotojas", - sakė A.Sekmokas.

Investuotojų asociacijos valdybos nario Vytauto Plunksnio teigimu, galimi mažiausiai trys būdai, kaip bus atsiskaityta su naujais kreditoriais, ir visi jie reiškia pinigų perdėliojimą iš vienos kišenės į kitą.

"Vienaip ar kitaip turbūt paskolos bus grąžintos iš tų pačių įmonių, kurios ir skolino - galbūt gryninant lėšas per jų įstatinio kapitalo mažinimą arba jos mokės dividendus "Leo LT", o ši grąžins skolas - įvyks užskaita. Gali būti ir kad šios trys bendrovės paskelbs savo akcijų supirkimą", - sakė V.Plunksnis.

Pagal Vyriausybės ir "NDX energijos" penktadienį pasirašytą sutartį, "NDX energijai" iš "Leo LT" sąskaitos buvo pervesta 680 mln. litų, o Vyriausybei atitiko 38,3 proc. "Leo LT" akcijų, kurias valdė "NDX energija".

Vienintele "Leo LT" akcininkė liko ją likviduoti apsisprendusi valstybė.


Šiame straipsnyje: Leo LTNDX energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių