„Leo LT“ naujos AE statybai skolinsis 11 mlrd. litų

Nacionalinė elektros energetikos bendrovė „Leo LT" pirmadienį pristatė ilgalaikę bendrovės veiklos strategiją.

Remiantis patvirtintu dokumentu, numatoma, kad Lietuvos-Lenkijos jungties eksploatacija prasidės 2015 m., Lietuvos-Švedijos jungties - 2016 m., Visagino atominės elektrinės (VAE) pirmojo bloko eksploatacija - 2016 - 2018 metais.

Numatoma, kad strateginiams projektams įgyvendinti iki 2022 metų bus skirta 17 milijardų litų.  „Leo LT" atominės elektrinės statybai ir jungtims su kitomis šalimis ketina skolintis 11 milijardų litų. Palyginimui: visos Lietuvos biudžetas yra daugiau kaip 22 milijardai litų. Anksčiau buvo skelbiama, kad tiek kainuos ir nauja atominė elektrinė.

„Leo LT" mano, kad būsimoje atominėje elektrinėje, kurioje Lietuva turės 1300 megavatų galios, galėtų būti įrengti vienos iš keturių pasaulio gamintojų reaktoriai.

Potencialių gamintojų sąraše yra JAV kompanijos „Westinghouse", „General electric", Kanados „Candu" ir Prancūzijos „Areva".

„Leo LT" valdybos narys Saulius Spėčius spaudos konferencijoje sakė, kad pasirinks tą bendrovę, kuri pasiūlys geriausias kainas ir sąlygas.

Veiklos strategiją pristačiusios „Leo LT" vadovas Rymantas Juozaitis teigė, jog į finansinį „Leo LT" modelį įtraukti du 2200 megavatų bendros galios reaktoriai. Anot jo, tai nereiškia, kad būsimos elektrinės galia sumažinta nuo maksimaliai leistinos 3400 megavatų galios iki 2200 megavatų.

R.Juozaitis pažymėjo, kad Lietuva turės 1300 megavatų ir ne mažiau kaip 34 proc. akcijų būsimoje valdymo bendrovėje.

Jo teigimu, pirmosios investicijos numatyto 2009-2010 metais. „Bandysime rasti sprendimą pagreitinti atominės elektrinės statybą. Sieksime, kad pirmasis reaktorius būtų pastatytas 2016 metais", - kalbėjo R.Juozaitis.

 38,3 proc. „Leo LT" akcijų priklauso vienai VP grupės įmonių „NDX energijai". Kitos akcijos priklauso valstybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių