„Leo LT" likvidavimo procese - kliūtys

Likviduodama nacionalinę energetikos bendrovę "Leo LT", Energetikos ministerija atrado netikėtų kliūčių, kurios gali sutrukdyti greitai ir numatytu laiku likviduoti įmonę. "Leo LT' jau įtraukta į teisminius ginčus.

Energetikos viceministras Romas Švedas BNS pranešė, kad bendrovės "Lietuvos energija" ir "Leo LT" prieš kelerius metus pasirašė nekilnojamojo turto nuomos sutartis su Telšių statybos įmonės "Vėtrūna" valdoma bendrove "Elektros kapitalas" (buvęs "Elektros viešbutis", kurį 2004 metais privatizavo "Vėtrūna"). Dėl vienos jų "Elektros kapitalas" pateikė ieškinį "Leo LT".

"Tvarkydami "Leo" dokumentus, mes atradome netikėtumų, kurie sukelia kliūčių "Leo LT" likvidavimo procese. Dvi nekilnojamojo turto sutartys man kelia nuostabą. Vieną jų mes kvestinuosime, dėl kitos nutraukimo bandėme tartis taikiai, tačiau nepavyko", - BNS sakė R.Švedas.

Pasak jo, "Lietuvos energija" iš "Elektros kapitalo" 2006 metų pradžioje išsinuomojo pastarajai priklausantį pjedestalą, ant kurio stovi deivės Elektros skulptūra, kurios nuosavybės teisės priklauso "Lietuvos energijai".

Pirmus trejus metus energetikos įmonė įsipareigojo mokėti po 8351 litą per mėnesį, o likusius 7 metus - po 7 tūkst. litų. Iš viso "Lietuvos energija" įsipareigojo sumokėti apie 930 tūkst. litų, iš kurių iki šių metų kovo, kai sutartis buvo nutraukta, jau sumokėta apie 420 tūkst. litų.

"Sumokėti pinigai yra pernelyg dideli, ir kyla klausimas, ar ta sutartis nebuvo apsimestinė. Mes ją kvestionuosime, tačiau kaip, kol kas negaliu pasakyti", - sakė R.Švedas.

Kitą sutartį su "Elektros kapitalu" 2008 metų antrąjį pusmetį pasirašė su tų metų gegužę įkurta "Leo LT" - pagal ją pastaroji įsipareigojo 5 metus mokėti po 65 litus už kvadratinį metrą. Iki šiol sumokėta daugiau nei 300 tūkst. litų, o per likusį laiką reikėtų sumokėti dar apie 760 tūkst. litų.

"Mes siūlėme derėtis dėl jos nutraukimo, bet nepavyko. Tuomet pasiūlėme vienašališkai nutraukti sutartį, ir "Elektros kapitalas" pateikė ieškinį "Leo LT", reikalaudamas likusios sumos - 760 tūkst. litų. Mūsų nuomone, jų ieškinys yra teisėtas, bet mes kvestionuojame ekonominį jo pagrįstumą. Šiuo metu, kai rinkos kainos yra 20-25 litai už kvadratinį metrą, reikalauti tokios didelės kainos yra nepagrįsta, taip pat ir daryti prielaidą, kad iki 2013 metų nepavyks šių patalpų pernuomoti", - kalbėjo R.Švedas.

"Vėtrūna" prieš kelerius metus rekonstravo "Lietuvos energijos" ir Rytų skirstomųjų tinklų administracinius pastatus.

Pasirašant minėtas sutartis, "Lietuvos energijai" ir "Leo LT" vadovavo Rymantas Juozaitis.

Šių metų pradžioje "Leo LT" dar turi apie 10 mln. litų grynųjų pinigų, tačiau jų reikia "Leo LT" išlaidoms, pavyzdžiui, beveik 0,9 mln. litų bus sumokėta konsultantei "Ernst & Young Baltic", kuri iki balandžio 1-osios turi parengti Lietuvos elektros energetikos sektoriaus pertvarkymo planą.

Vienintele "Leo LT" akcininkė liko ją likviduoti apsisprendusi valstybė.


Šiame straipsnyje: Leo LT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių