Lenkų morkos pigesnės, lietuvių - skanesnės

Rudeninis lietuviškų daržovių derlius jau keliauja į Rusija - kokybiškas morkas auginantys ūkininkai išveža jas brangiau mokantiems rusams.

Lietuvoje prekiaujančius daržovių augintojus spaudžia pigios lenkiškos produkcijos konkurencija, antradienį informuoja dienraštis „Lietuvos žinios“.

Lietuviškas morkas į Rusiją jau ne pirmus metus gabenantis Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika sakė, kad tokiu metu Rusijai niekada nereikėjo daržovių, bet šiemet rusai patys jam paskambino ir užsakė morkų.

„Matyt, praėjusiais metais gerai įvertino mūsų morkų kokybę. Nurungėme Izraelio, Prancūzijos ūkininkus“, - gyrėsi jis.

120 ha ploto ūkį turintis Virgilijus Kuprevičius taip pat jau eksportuoja morkas į Rusiją, kur, pasak jo, šiuo metu jos superkamos panašiomis kainomis, kaip ir Lietuvoje, t. y. perpus pigiau nei pernai. "Lenkai visą laiką koreguoja daržovių kainas. Reikia žiūrėti, už kiek jie prekiauja, nes jeigu pardavinėsi brangiau, jie užvers savo produkcija", - dėstė V.Kuprevičius.
Ūkininkas teigė, kad pernai labai daug morkų eksportavo į Rytus ir jas parduoti nebuvo vargo, nes ten trūko visų daržovių.

Pernai V.Kuprevičius pardavė apie 2 tūkst. tonų morkų, šiemet planuoja jų išvežti apie 4 tūkst. tonų. „Šiemet morkų derlius tikrai bus geras, tik klausimas - kaip pavyks jas išlaikyti iki pavasario. Šįmet Lietuvoje morkų užauginta dvigubai daugiau, negu galima jų suvalgyti“, - skaičiavo jis.

Ūkininkas prisiminė, kad pernai buvo metas, kai Lietuvoje mažmeniniai prekybos tinklai šias daržoves pardavinėjo pigiau, negu už jas augintojai gaudavo Rusijoje. Jis teigė, jog Rusijos didmiesčių parduotuvėse kainos kitokios: jeigu ten morkų kilogramas kainuoja 3 litus, tai esą laikoma normalia kaina.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Vidmantas Kvedaras sakė, kad lenkai vežė į Lietuvą pigesnes savo daržoves ir veš, nes jų valstybė jiems yra sudariusi palankesnes mokestines sąlygas. „Lenkijoje yra daugybė mažų ūkių, daržovėms taikomas 5 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM), Lietuvoje - 21 proc., už trąšas lenkai moka 5 proc. PVM, mes - 21 proc. Be to, perprodukcija dėl gero derliaus šiemet bus ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje“, - dėstė jis.


Šiame straipsnyje: morkosdaržovės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių