Lenkų dienraštis: Lenkijos valdžia leido parduoti Mažeikių įmonę (papildyta)

Lenkijos žiniasklaida praneša, kad Mažeikių naftos perdirbimo įmonė tikrai bus parduota. Esą ją valdantis koncernas „PKN Orlen“ gavo tam valdžios leidimą.

Pasamdė konsultantus

„PKN Orlen“ pasamdė konsultantus, nulemsiančius bendrovės „Orlen Lietuva“ likimą. Tarp konsultantų funkcijų – ir pirkėjo paieškos.

Kaip praneša Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“, „PKN Orlen“ Mažeikių įmonės likimą atidavė į Japonijos banko „Nomura“ rankas. Tai dar nereiškia, kad didžiausia Lietuvos įmonė bus parduota, tačiau tokio scenarijaus tikimybė išaugo. Anot Lenkijos dienraščio, „Orlen“ žengė pirmą „formalų žingsnį“ Mažeikių įmonės pardavimo link. O ir „Orlen“ vadovybė nutarė nebeslėpti, jog ieško naujo šeimininko savo didžiausiam (ir labiausiai nuostolingam) pirkiniui.

„Orlen“ nustojo slapukauti

Lenkijos koncerno konsultantu tapusio japonų banko galimybės praktiškai neribotos. „Nomura“ turi įvertinti visus galimus scenarijus – nuo „Orlen Lietuva“ išlaikymo „PKN Orlen“ rankose iki visų bendrovės akcijų pardavimo. Japonijos bankas gali ne tik užsiimti įvairių variantų skaičiavimais, bet ir atlikti derybininko funkcijas – tai lenkų dienraščiui patvirtino „PKN Orlen“ valdybos pirmininkas Jacekas Krawiecas.

„Konsultantai gali surinkti potencialių pirkėjų pasiūlymus, informaciją apie tai, kokie akcijų paketai juos domina, ką siūlo mainais (į Mažeikių įmonę – red. past.), apie kokius skaičius kalbame“, - teigė J.Krawiecas.

Naftininkystės srityje didelį įdirbį turintis bankas „Nomura“ darbą baigs dar šiais metais. „Orlen“ teigia, kad konsultantai savo išvadas turėtų pateikti per paskutinius tris šių metų mėnesius.

„Pirmą kartą rinkai davėme signalą, kad visi variantai yra įmanomi: nuo šios investicijos, kuri kol kas neatsiperka, tęsimo iki visiško pasitraukimo iš šio projekto. Jeigu priimsime sprendimą parduoti (Mažeikių įmonę - red. past.), kaina bus labai svarbus elementas“, - tokius „Orlen“ vadovo J.Krawieco žodžius pateikia naujienų portalas gazeta.pl.

Papildyta: Lenkija jau uždegė žalią šviesą?

Dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“ (DGP), remdamasis neoficialiais šaltiniais Vyriausybėje, pranešė, esą sprendimas jau priimtas, ir Mažeikių įmonė tikrai keliaus ant prekystalio. Esą lenkai nori už didžiausią Lietuvos kompaniją gauti apie 6 mlrd. zlotų (5,16 mlrd. Lt). Tačiau tokia kaina vertinama kaip labai optimistiška.

Dienraščio teigimu, įmonės įsigijimui ir modernizacijai „PKN Orlen“ iš viso išleido apie 10 mlrd. zlotų. DGP kalbinti analitikai mano, kad pusė šios sumos – apie 5 mlrd. zlotų – būtų gera kaina lenkams.

Kaip praneša DPG, Lenkijos valdžia jau palaimino Mažeikių įmonės pardavimą, beliko surasti pirkėją. Esą japonų bankas „Nomura“ pasirinks vieną iš trijų Rusijos koncernų – „Lukoil“, „Rosneft“ arba „Surgutneft“. Lemiamas faktorius renkantis pirkėją veikiausiai bus kaina. Neoficialus dienraščio šaltinis Vyriausybėje teigė, esą „Orlen Lietuva“ pardavimas palaimintas po to, kai žlugo dialogas su Lietuvos Vyriausybe.

Apie galimą Mažeikių įmonės pardavimą jau kurį laiką sklinda prieštaringos žinios. Ne sykį pasirodė pranešimai, esą didžiausia Lietuvos bendrove domisi įvairūs Rusijos koncernai, tačiau „PKN Orlen“ šiuos pranešimus paneigė – įskaitant ir tuos, kurie nuskambėjo iš Rusijos premjero Vladimiro Putino lūpų. Vis dėlto neabejojama, kad Rusijos įmonės laikytinos realiausiomis pretendentėmis perimti „Orlen Lietuva“ kontrolę.

Už tuometinę „Mažeikių naftą“ „PKN Orlen“ 2006 m. paklojo beveik 2,4 mlrd. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių