Lenkijos spauda: Mažeikiuose šeimininkaus „Rosneft“ (papildyta 15 val.)

Lenkijos žiniasklaida skelbia, kad iki 25 proc. Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos akcijų gali atsidurti Rusijos bendrovės "Rosneft" rankose. Patys rusai šios informacijos nepatvirtina ir neneigia.

Ieško „strateginio partnerio“

Tokias žinias ketvirtadienį paskelbė dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“. Leidinys remiasi neįvardintais šaltiniais pačiame „PKN Orlen“. Teigiama, jog lenkai Mažeikių įmonei ieško tik strateginio partnerio, o galimybė parduoti kontrolinį naftos perdirbimo gamyklos akcijų paketą esą nėra ir nebuvo svarstoma.

Dienraščio kalbinti analitikai nurodo vieną labiausiai tikėtiną Varšuvos ir Maskvos partnerystės scenarijų. Esą lenkai galėtų rusams parduoti iki 25 proc. įmonės akcijų, o pirkėju, anot neįvardinto šaltinio iš „PKN Orlen“, galėtų būti „Rosneft“. Kitus kandidatus - „Lukoil“ ar „TNK-BP“ - Lenkijos dienraštis atmeta.

„Juk tai „Rosneft“ perėmė žlugusio „Yukos“ (ankstesnių Mažeikių įmonės šeimininkų - red. past.) turtus. Jiems pritrūko tik vieno perlo - Mažeikių įmonės, kurią iš po nosies nugvelbė „Orlen“, - teigė „Gazeta Prawna“ pašnekovas.

Įmonės vertė sumažėjo 37 proc.

Tiesa, Lenkijos dienraštis neįvertino vieno niuanso. Kažin, ar ketvirtadalis Mažeikių įmonės akcijų tenkintų Kremlių. Tikėtina, kad Rusija sieks įsigyti mažų mažiausiai 33 proc. akcijų, t.y. blokuojantį paketą, kuris leistų daryti kur kas didesnę įtaką gamyklos valdymui.

Be to, Lenkijos dienraštis paskaičiavo, kiek dabar galėtų kainuoti didžiausia Lietuvos įmonė. Jei 2006 m. pabaigoje lenkai už smarkiai nuo gaisro nukentėjusią gamyklą paklojo net 2,63 mlrd. JAV dolerių, dabar jos kaina esą būtų beveik milijardu dolerių mažesnė ir tesiektų 1,64 mlrd. dolerių. Dienraščio skaičiavimais, gamykla per kiek daugiau kaip trejus metus prarado 37,6 proc. savo vertės. Jei šie skaičiavimai artimi tikrovei, už 25 proc. Mažeikių įmonės akcijų rusai sumokėtų apie 410 mln. dolerių.

„Rosneft" nesako nei „taip“, nei „ne“

„Rosneft“ nusprendė nuo žiniasklaidos atsiriboti tylos siena. Rusijos kompanijos atstovai portalui nepateikė nė vieno konkretaus atsakymo ir kalbėjo mįslingomis užuominomis.

„Mes nekomentuojame gandų, apie kuriuos rašo laikraščiai“, - portalui teigė „Rosneft“ Informacijos valdybos vadovas Nikolajus Manvelovas. Paprašytas pakomentuoti ne Lenkijos spaudos pranešimus, o Rusijos premjero Vladimiro Putino pareiškimą apie derybas dėl Mažeikių įmonės pardavimo, pašnekovas vis vien nepateikė jokio komentaro. „Rosneft“ atstovas taip pat atsisakė pateikti komentarą dėl galimo kompanijos dalyvavimo šiose derybose, tačiau vis dėlto užsiminė apie jų buvimą.

„Jums jau duotas komentaras“, - sakė N.Manvelovas, tikriausiai turėdamas omenyje V.Putino pareiškimą.

Ministras: lenkai kol kas nesitrauks

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas naujienų agentūrai BNS teigė abejojantis, kad „PKN Orlen“ artimiausiu metu ryšis užleisti Mažeikius rusams. Tačiau ateityje, anot politiko, tai gali įvykti.

„Nemanau, kad toks sandoris dabar būtų tikėtinas, bet neatmetu, kad ateityje jis galėtų būti“, - sakė A.Sekmokas.

Ministras ragino nedramatizuoti kone kasdien pasirodančių naujų pranešimų apie Mažeikių įmonės ateitį.


Šiame straipsnyje: orlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių