Lenkijos Senato pirmininkas paragino spręsti „Orlen Lietuvos“ nuostolingumo klausimą

Vilniuje viešintis Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius teigia, kad lenkų koncerno "PKN Orlen" valdomos Mažeikių naftos perdirbimo įmonės patiriami nuostoliai negali tęstis be galo, ir paragino Lietuva prisidėti sprendžiant šią problemą.

"Kas liečia naftą ir perdirbimą, "Orlen" investicija į Mažeikius atneša didelius nuostolius šiai firmai, ir tie nuostoliai yra tikrai dideli. Mes čia turime, ponia pirmininke, bendrai galvoti, kaip iš tą situaciją spręsti", - Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų asamblėjos 3-iojoje sesijoje kalbėjo B.Borusewiczius.

"Negalima leisti, kad šie nuostoliai bus generuojami iki begalybės. Reikia rasti išeitį, ir toje srityje mes turime bendradarbiauti su Lietuva", - kalbėjo Lenkijos Senato vadovas.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė atsakė, jog "Orlen Lietuvos" nuostoliai yra susiję su naftos tiekimu, t.y. Rusijos uždarytu naftotiekių "Družba".

"Bet tai tikrai mūsų dvišalių pokalbių tema, nes liečia konkrečiai vieną įmonę", - sakė Seimo pirmininkė.

Didžiausias Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" iki metų pabaigos atidėjo sprendimą dėl sunkumų slegiamo Lietuvos padalinio "Orlen Lietuva" likimo. Anksčiau skelbta, kad investicijų bankas "Nomura" paskelbs rekomendaciją dėl "Orlen Lietuvos" ateities rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje.

Lenkijos koncernas įsigijo vienintelę Lietuvos naftos perdirbimo gamyklą už 2,6 mlrd. JAV dolerių 2006 metais, bet dėl problemų su naftos tiekimu pelnas iš šios investicijos iki šiol nepateisino lūkesčių.

Ir Lenkija, kuri valdo kontrolinį "PKN Orlen" akcijų paketą, ir koncerno vadovybė ne kartą ragino Lietuvą imtis priemonių, kurios leistų sumažinti naftos transportavimo išlaidas ir padidintų naftos perdirbimo gamyklos pelningumą, bet derybos įstrigo.


Šiame straipsnyje: pkn orlenMažeikių nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių