Lenkijos PGE neatmeta, kad gali grįžti į Visagino AE projektą

Lenkijos energetikos bendrovė „Polska Grupa Energetyczna“ (PGE) gali grįžti į naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje projektą, jeigu jai bus pasiūlytos geresnės sąlygos, Lenkijos Seime pareiškė iždo viceministras Janas Bury'is.

„PGE iš projekto nepasitraukė. PGE priėmė sprendimą baigti derybas, atsižvelgus į dabar siūlomas sąlygas“, - teigė Lenkijos iždo viceministras, pranešė naujienų agentūra PAP. Anot pareigūno, Lenkijos įmonės netenkina žemas investicijų į Visagino atominę jėgainę rentabilumas.

J. Bury'is pareiškė, kad kad PGE yra atvira galimoms deryboms, jei bus rasta galimybių geresnėms verslo sąlygoms.

Gruodžio pradžioje PGE paskelbė, kad stabdo dalyvavimą Visagino AE projekte. Tuomet Lenkijos įmonės vadovas, kuris neseniai atsistatydino,  Tomaszas Zadroga pareiškė, jog dalyvavimo Visagino AE projekte sąlygos pasirodė nepriimtinos, o grupė turi ir kitų svarbių projektų.

Lenkijos įmonės sprendimą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Lietuvos Vyriausybės atstovai komentavo, kad PGE savarankiškai, be valdžios pritarimo, apsisprendė trauktis iš Visagino AE projekto, todėl vėliau buvo atstatydintas Lenkijos bendrovės vadovas. Lenkijos spauda tokią versiją įvertino skeptiškai, nes neva tik teoriškai įmanoma, kad valstybės kontroliuojama energetikos įmonė nebūtų savo veiksmų suderinusi su Vyriausybės atstovais.

Lenkija pati ketina statyti naują atominę elektrinę - PGE per 20 mėnesių planuoja pasirinkti technologiją atominei elektrinei, jos tiekėją bei jėgainės statybos vietą. PGE vertinimu, šios atominės jėgainės projektas vertinamas 35 mlrd. zlotų (26,996 mlrd. litų).
Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Vyriausybė tikisi, kad koncesijos ir Akcininkų sutartys bus pasirašytos kitų metų pradžioje. Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų).

Lietuva tikisi, kad dalyvaujant strateginiam investuotojui bei regioniniams partneriams - Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms, atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: VisaginasAELenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

pagaliau

pagaliau portretas
nu va ne mes prekiausim elektra o mum pardavo lenkiukai ale vis gal pigiaus

siūlau

siūlau portretas
pagalvoti, nes lenkai niekada dar gero nepadarė Lietuvai. Pastebėkit, ką jie daro su PKN Orlean ir bus aišku ką padarys su ATOMINE, KURIOS LiETUVAI VISAI NET IR NEREIKIA.

na

na portretas
Gal geriau ,lai negrįžta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių