Lengvatos būsto paskoloms - reikalingos

Vyriausybės Seimui kartu su ateinančių metų biudžeto projektu teikiamose pataisose siūloma atsisakyti pajamų mokesčių lengvatos naujai išduodamų būsto paskolų palūkanoms.

„OREM" Investicijų valdymo departamento projektų vadovas Romualdas Trumpa teigia, kad šios įstatymo pataisos paveiks ne tiek nekilnojamojo turto rinką, kiek gali turėti įtakos kitoms verslo šakoms.

„Pajamų mokesčio lengvatos panaikinimas kažin ar turės įtakos žmonių apsisprendimui pirkti būstą", - svarsto R.Trumpa.

Jo teigimu, kasmet grąžinama mokesčio permoka, palyginus su pradinėmis išlaidomis būsto įsigijimui ir įrengimui, nėra didelė. Bankai įvertina kliento galimybes būsto kredito įsigijimui, neatsižvelgdami į mokesčių lengvatą.

Nors pajamų mokesčio lengvata sumažėjo, mokesčio tarifui sumažėjus nuo 33 proc. iki 24 proc., tačiau ji yra pakankamai ženkli. Pavyzdžiui, žmogus, pasiėmęs 200 tūkst. litų paskolą su 7 proc. palūkanomis, praėjus pirmiesiems paskolos grąžinimo metams, gali susigrąžinti 3 tūkst. 340 litų.

Tačiau dauguma gyventojų, pavasarį gavę kelis šimtus ar kelis tūkstančius mokesčio permokos, anksčiau tuos pinigus išleisdavo kelionėms ar stambesnių pirkinių įsigijimui. Priėmus šias įstatymo pataisas, labiau nukentės ne pirmo būtinumo prekių ir paslaugų pardavėjai.

Nusistebėjimą kelia būsto įsigijimo lengvatos panaikinimo laikas - sparčiai augant ekonomikai, buvo įvedamos lengvatos būsto įsigijimui, o ekonomikai susidūrus su sunkumais, būsto lengvatos naikinamos, stebisi NT ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių