LB pataria neskubėti atsiimti indėlių iš „Snoro“

Lietuvos bankas pataria nacionalizuoto banko „Snoras“ indėlininkams neatsiimti terminuotųjų indėlių, nesulaukus sutarties pabaigos. Centrinio banko valdybos narys Audrius Misevičius teigia, kad laikinai, kol neatnaujinta banko veikla, paskolų studijoms iš „Snoro“ negaus studentai.

„Logiška būtų, kad indėlininkas lauktų sutarties pabaigos, nes tai yra palūkanų klausimas. Atkreipsiu tik dėmesį, kad yra terminuotieji ir neterminuotieji indėliai - tai terminuotųjų turbūt prasminga sulaukti indėlio pabaigos, tada žmonės gautų palūkanas, o tie, kurie neturi kantrybės, tai turbūt atsiėmimą vykdys nuoseklia po 500 litų politika“, - interviu Lietuvos radijui pirmadienį sakė A.Misevičius.

Jis pabrėžė, kad bankui nėra paskelbtas bankrotas, jis tik pakeitė savininką, todėl paskolas paėmę klientai turi jas toliau mokėti.

„Iš tikrųjų koncepcija ir sumanymas yra kitoks - ir tam buvo priimti įstatymai - bankui nepaskelbtas bankrotas, bankas įgijo naują savininką - Vyriausybę, kuri imasi banko pertvarkos, siekdama galimai pilnesnio jo veiklos atnaujinimo. Žmonėms, kurie turi paskolas - visi skoliniai įsipareigojimai lieka - taip“, - kalbėjo centrinio banko valdybos narys.

Jis patvirtino, kad studentai, kurie per „Snorą“ gaudavo paskolas studijoms, kol kas jų negaus: „Laikinai ne“.

Nuo rugsėjo „Snoras“ pasirašė 785 sutartis dėl valstybės remiamų paskolų sutarčių studentams, nurodoma Valstybinio studijų fondo tinklalapyje. Pasak jo, iki lapkričio 18 dienos visi komerciniai bankai pasirašė 6440 valstybės remiamų paskolų sutarčių, kurių bendra vertė - beveik 32,4 mln. litų

Anot A.Misevičiaus, kaip toliau bus finansuojamos savivaldybės ir įmonės, kurios aktyviai skolinosi iš „Snoro“ su Europos Sąjunga finansuojamų projektų vykdymui, bus aišku po lapkričio 23 dienos.

„Galutinį atsakymą galėsime pasakys tik po 23 dienos, kaip tas turės vystytis, bet “Snoro„ įsipareigojimai yra prisiimti, ir kokia dalimi jie be trikdžių ir neatidėliotinai galės būti vykdomi, paaiškės pačiu artimiausiu metu“, - kalbėjo A.Misevičius. Jo teigimu, dar reikia „šiek tiek luktelėti“, ir atsakant į klausimą, kur iš banko dingo 1 mlrd. litų.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, rugsėjo pabaigoje gyventojų indėlių „Snore“ buvo 4,035 mlrd. litų, privačių įmonių - 1,479 mlrd. litų, valdžios institucijų – 165 mln. litų, valstybės ir savivaldybių įmonių – 264 mln. litų. Bendras anko indėlių portfelis buvo 6,077 mlrd. litų, paskolų portfelis - 3,699 mlrd. litų.

Pasak žiniasklaidos, savivaldybės, jų bendrovės ir kitos įstaigos iš „Snoro“ daugiausiai skolinosi, kad gautų pinigų europinių projektų vykdymui. Vien per viešųjų pirkimų konkursus „Snoro“ įsipareigojimai savivaldybėms svyruoja nuo kelių šimtų tūkstančių iki kelių milijonų litų.

Lietuvos banko valdyba galutinius sprendimus, kokių veiksmų imtis, siekiant apsaugoti „Snoro“ indėlininkų, kreditorių ir kitų banko klientų interesus, ketina priimti ketvirtadienį.

Kol kas - iki trečiadienio - visi „Snoro“ filialai ir skyriai yra uždaryti, taip pat nėra galimybių atlikti pavedimų naudojantis internetinės bankininkystės sistema - tai bus galima padaryti taip pat nuo trečiadienio.

Nuo praėjusio ketvirtadienio „Snoro“ klientai per bankomatus gali išimti ne daugiau kaip 500 litų per dieną iš kiekvienos savo sąskaitos.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

arenos

arenos portretas
gal būt dar patartų ir neskubėti valgyti, ir gyventi...

vilnius

vilnius portretas
laukit, kol ...prapuls...... :-))

Pensininkas Vydas

Pensininkas Vydas portretas
Lauk šuneli kol padvės kumelė.......................................................................................................................................................................................................................................
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių