Lažybų organizatoriams čempionatas sėkmingas

Sporto varžybos nuolat sukelia daugybę aistrų ir azarto. Savo orakulo gebėjimais pasitikintys krepšinio sirgaliai nepraleido progos per čempionatą išbandyti savo laimę ir skubėjo į lažybų punktus.

Tikėjo auksu

Rinkos tyrimų bendrovė „GfK CR Baltic“ vasarą atlikdama apklausą respondentų klausė, kuri rinktinė laimės Europos vyrų krepšinio čempionatą. Liepos 20–22 d. atliktoje Lietuvos gyventojų apklausoje dalyvavo 1277 respondentai.

Liepą atliktos apklausos rezultatai buvo optimistiški. Net trečdalis lietuvių tikėjo Lietuvos laimėjimu (33 proc.) Europos vyrų krepšinio čempionate, kitas trečdalis (35 proc.) pirmą vietą pranašavo Ispanijai. Lietuvos rezultatą – penktą vietą – pranašavo tik 7 proc. liepą apklausoje dalyvavusių respondentų.

Vis dėlto Lietuvos gyventojai ne taip gerai vertino lietuvių galimybes tapti Europos čempionais, kai savo pasitikėjimą reikėjo pagrįsti pinigais. Lažybų bendrovės „Top Sport“ konsultantas Gintaras Staniulis pasakojo, kad lietuviai labiau tikėjo ispanų ir rusų sėkme. Tai paaiškinama finansiniu išskaičiavimu.

„Rusų koeficientas buvo vienas ir keturiasdešimt, tad labai daug ką viliojo galimybė laimėti daug iš karto“, – sakė G.Staniulis.

Be minėtų rinktinių, lietuviai taip pat tikėjo prancūzų ir serbų galimybe tapti čempionais.

Patriotiškumo nė kvapo

Per šį čempionatą lažybų punktuose lankėsi daugiau žmonių negu įprastai ir net gausiau negu per pernykštį Pasaulio vyrų krepšinio čempionatą. „Galima sakyti, kad susidomėjimas buvo 50 proc. didesnis negu pernai“, – sakė jis.

Nors Lietuvoje jau ilgą laiką buvo keliamas ažiotažas dėl Europos vyrų krepšinio čempionato, atrodo, kad lietuviai realiai vertino savo mėgstamos rinktinės galimybes. „Už Lietuvą nemažai statydavo, bet tai nebūdavo tūkstantinės sumos. Galima sakyti, iki tūkstančio litų“, – pasakojo lažybų bendrovės konsultantas.

Lažybų punktuose rezultatus spėliojęs vilnietis Simonas teigė, kad azartą dalyvauti lažybose padidino tai, jog čempionatas vyko Lietuvoje. „Buvo daug informacijos apie varžybas, ir tai kėlė didesnį įdomumą žiūrint rungtynes“, – sakė Simonas. Studentas pasakojo statydavęs tik nedideles sumas – nuo 2 iki 20 litų.

Lietuvos rinktinės rungtynėse ne visada buvo statoma vien už lietuvių rinktinę. „Kai su turkais žaidė, gal net daugiau buvo statymų, kad turkai laimės. Po grupės rungtynių Panevėžyje, pavyzdžiui, pergalės prieš Vokietiją tikėjosi beveik 90 proc. Įtaką darė tai, kaip rinktinė sužaisdavo, aišku, vertindavo ir varžovus, nes buvo matyti, kad kai kurios rinktinės nepateisina lūkesčių“, – pasakojo G.Staniulis.

Lietuviai statė prieš saviškius net ir nelemtose ketvirtfinalio rungtynėse su makedonais. „Makedonų buvo didelis koeficientas, todėl buvo tokių, kurie ir už juos statė. Maždaug 20 proc. iš visų stačiusių tose rungtynėse statė už juos“, – sakė jis.

Nuostolių neatnešė

Lietuvoje vykęs Europos vyrų krepšinio čempionatas lažybų bendrovei nesėkmės neatnešė. G.Staniulio teigimu, dauguma rungtynių vyko taip, kaip ir buvo galima numanyti. „Daug rungtynių buvo permainingos, vyko taškas į tašką, bet, galų gale, favoritai nugalėdavo“, – prisiminė jis.

„Vienas iš netikėtumų buvo, kad lenkai turkus nugalėjo, taip pat makedonų pasirodymas. Dar gal suomių pasirodymas grupėje. Šiaip daugmaž viskas vyko, kaip lažybų tarpininkai ir planavo. Buvo trys keturios didesnės staigmenos, kurios lažybų bendrovėms naudingos“, – sakė G.Staniulis.

Per visą čempionatą rezultatus spėliojęs studentas Simonas sakė, kad sudėtinga spėlioti buvo tik čempionato pradžioje, kol nebuvo aiškus tikrasis komandų pajėgumas. „Nuo antro etapo, išskyrus porą rungtynių, viskas vyko ganėtinai nuspėjamai“, – pabrėžė jis.

G.Staniulio teigimu, čempionatas leido užsidirbti ir lošėjams, o didelę sumą laimėjusių buvo ne vienas. Tačiau, viską sudėjus, varžybos sėkmingesnės buvo lažybų organizatoriams, o ne azartiškiems Lietuvos krepšinio aistruoliams.

„Čempionatas nebuvo nuostolingas. Yra buvę ir krepšinio, ir futbolo čempionatų, kai laukėme didelės apyvartos, bet tekdavo išmokėti daugiau laimėjimų, negu buvo pastatytos sumos. Šiemet nebuvo taip, kad skaičiuotume didžiausią pelną, bet čempionatas nebuvo nuostolingas“, – sakė lažybų bendrovės konsultantas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių