Latvijos „Parex“ banko veiklos apribojimų laikotarpis pratęstas iki metų pabaigos

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija iki šių metų pabaigos pratęsė 2008-ųjų gruodį įvestų apribojimų komercinio banko "Parex banka" debeto operacijoms galiojimą.

Šios žinybos pranešime teigiama, jog toks sprendimas priimtas siekiant išvengti galimo masinio depozitų atsiimimo, kad būtų užtikrintas banko stabilumas ir mokumas, nekiltų jo restruktūrizavimo plano žlugimo grėsmė.

Pranešime pažymima, jog galiojantį likvidumo normatyvą "Parex banka" vykdo nuo praėjusių metų lapkričio, kapitalo pakankamumas balandžio pabaigoje siekė 9,25 proc., esant 8 proc. minimumui.

2008-ųjų gruodį iki 2009 metų vidurio įvestų apribojimų "Parex banka" debeto operacijoms galiojimo laikotarpis jau du kartus buvo pratęstas pusmečiui.

Fiziniams asmenims ir ne daugiau kaip 10 darbuotojų turinčioms įmonėms ūkinei per kalendorinį mėnesį iš sąskaitų šiame komerciniame banke leista paimti iki 35 tūkst. latų (172 tūkst. litų), o 11-250 darbuotojų turinčioms įmonėms - iki 350 tūkst. latų (1,72 mln. litų).

Šie apribojimai netaikomi daugiau kaip 250 darbuotojų turinčių įmonių ūkinei veiklai vykdyti, visiems mokėjimams į valstybės biudžetą, atsiskaitymams su valstybės ir savivaldybių įstaigoms, centriniu banku, komercinėmis organizacijomis, kurių veikla susijusi su valstybės reguliuojamomis sritimis, taip pat palūkanoms už indėlius bei šio banko atsiskaitymams su jo antrinėmis įmonėmis.

2008-ųjų lapkritį ties žlugimo riba atsidūręs tuomet antras pagal dydį Latvijoje privatus "Parex" bankas kreipėsi į vyriausybę pagalbos, kuri netrukus už simbolinę 2 latų kainą perėmė 51 proc. jo akcijų bei į jį įnešė solidžius depozitus.

Tačiau "Parex banka" padėčiai nepasikeitus taip, kaip norėta, vyriausybė perėmė visas likusias dviejų pagrindinių banko akcininkų ir vadovų turėtas akcijas (34 proc.) bei skyrė jam papildomas finansines injekcijas.

Prieš metus "Parex banka" akcininku tapo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Šių metų kovo kovo pabaigoje Latvijos ministrų kabinetas pritarė "Parex banka" restruktūrizavimui, nuspręsdama, jog tinkamiausias jo pertvarkymo modelis - likvidžių pagrindinės veiklos aktyvų perkėlimas į "naują" banką. Nelaukdama Europos Komisijos pritarimo ar nepritarimo šiam planui, Latvijos vyriausybė šio mėnesio pradžioje ryžosi jį pradėti įgyvendinti.

Dabat privatizavimo agentūra valstybės vardu valdo 77 proc. visų ir 70,6 proc. balso teisę turinčių, ERPB - atitinkamai 20 proc. ir 25 proc. "Parex banka" akcijų.


Šiame straipsnyje: Parexbankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių