Latvijos „Parex“ banko veiklos apribojimai pratęsti dar pusmečiui

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija dar pusmečiui - iki 2011 metų vidurio pratęsė komercinio banko "Parex banka" apribojimų debeto operacijoms laikotarpį.

2008-ųjų gruodį iki 2009 metų vidurio įvestų apribojimų "Parex banka" debeto operacijoms galiojimo laikotarpis jau tris kartus buvo pratęstas po pusmetį.

Fiziniams asmenims ir ne daugiau kaip 10 darbuotojų turinčioms įmonėms ūkinei per kalendorinį mėnesį iš sąskaitų šiame komerciniame banke leista paimti iki 35 tūkst. latų (172 tūkst. litų), o 11-250 darbuotojų turinčioms įmonėms - iki 350 tūkst. latų (1,72 mln. litų).

Šie apribojimai netaikomi daugiau kaip 250 darbuotojų turinčių įmonių ūkinei veiklai vykdyti, visiems mokėjimams į valstybės biudžetą, atsiskaitymams su valstybės ir savivaldybių įstaigoms, centriniu banku, komercinėmis organizacijomis, kurių veikla susijusi su valstybės reguliuojamomis sritimis, taip pat palūkanoms už indėlius bei šio banko atsiskaitymams su jo antrinėmis įmonėmis.

2008-ųjų lapkritį ties žlugimo riba atsidūręs tuomet antras pagal dydį Latvijoje privatus "Parex" bankas kreipėsi į vyriausybę pagalbos, kuri netrukus už simbolinę 2 latų kainą perėmė 51 proc. jo akcijų bei į jį įnešė solidžius depozitus.

Tačiau "Parex banka" padėčiai nepasikeitus taip, kaip norėta, vyriausybė perėmė visas likusias dviejų pagrindinių banko akcininkų ir vadovų turėtas akcijas (34 proc.) bei skyrė šiam bankui papildomas finansines injekcijas.

2009-ųjų viduryje "Parex banka" akcininku tapo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Šių metų pavasarį Latvijos ministrų kabinetas nusprendė "Parex banka" restruktūrizuoti, jo likvidžius aktyvus perkeliant į naują "Citadele banka", kuris pradėjo veikti rugpjūtį.

Dabar 79 proc. "Parex banka" akcijų valdo valstybė, 19 proc. - ERPB.


Šiame straipsnyje: Parex

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių