Latvijos gynybos ministras apie referendumą: Rusija laimėjo

Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas referendumo baigtį dėl atominės elektrinės (AE) statybos Lietuvoje pirmadienį prilygino Rusijos pergalei.

„Rusijos noras, kad Baltijos šalyse nebūtų atominės elektrinės, pasiekė pergalę po referendumo Lietuvoje“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A.Pabrikas.

Latvija ketina atidžiai stebėti pokyčius Lietuvoje po šį sekmadienį įvykusio referendumo dėl naujos AE statybos.

Kartu Ryga toliau svarstys su partneriais įvairius šio projekto aspektus, BNS pareiškė Latvijos ekonomikos ministerijos atstovė Avita Urpena.

Jos teigimu, daugumos Lietuvos rinkėjų patariamajame referendume išreikštas neigiamas požiūris į naujos AE statybą Visagine gali gerokai pakeisti Lietuvos poziciją dėl šio projekto įgyvendinimo.

"Be jokios abejonės, Lietuvos parlamento rinkimų ir patariamojo referendumo dėl Visagino AE projekto rezultatas gali gerokai pakenkti Lietuvos pozicijai dėl projekto ateities ir ją pakeisti, todėl Latvija atidžiai stebės pokyčius Lietuvoje, kaip bus formuojama nauja Lietuvos vyriausybė ir formuluojama šalies pozicija dėl Visagino AE. Kartu Latvija ir toliau pragmatiškai ir profesionaliai svarstys su savo partneriais projekto finansinius aspektus ir kitus klausimus, kurie yra labai svarbūs tolesniems sprendimams priimti“, - sakė ministerijos atstovė.

Pasak A.Urpenos, Latvijos vyriausybė dėl Visagino AE projekto nuolat laikėsi tos pačios pozicijos - Ryga būtų pasirengusi dalyvauti projekte, jei jis būtų ekonomiškai pagrįstas ir komerciškai prasmingas.

Preliminarūs referendumo rezultatai rodo akivaizdų AE priešininkų pranašumą - už naująją AE balsavo 34,03 proc., prieš - 62,72 proc. referendumo dalyvių. Referendumas yra patariamojo pobūdžio, todėl jo rezultatai teisiškai nėra privalomi.

Galutinį sprendimą dėl Visagino AE projekto turi priimti Lietuvos Vyriausybė ir parlamentas. 

Lietuva planuoja pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais. Šių metų gegužę Lietuvos vyriausybė patvirtino Visagino AE koncesijos sutarties projektą, pagal kurį Latvijai tektų 20 proc. AE valdysiančios įmonės akcijų. Lietuvai tektų 38 proc., Estijai – 22 proc., o projekto strateginei investuotojai, Japonijos „Hitachi“ – 20 procentų.


Šiame straipsnyje: referendumasVAESeimo rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as  portretas
Tai tegul patys ir stato "braliukai" ta "šūdo" krūvą, kas jiems neleidžia...

to as

to as portretas
Taupyk pinigus ant žvakių.

Kęstas

Kęstas portretas
Sveikinu tautiečius su didžiule pergale referendume. Dar kartą paklauskime. Gal jau užteks tų politinių statybų? Terminalą finansuosime didesne dujų kaina. Naujai statomą ir, dėl augančių saugumo reikalavimų, vis brangstančią, atominę finansuosime didesne elektros kaina. O gal pradėkime taupiau gyventi, kad jaunimas sustotų taip masiškai emigravęs?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių