„Latvijas Krajbanka“ įstatinį kapitalą ketinama didint 40-50 mln. latų

Nacionalizuoto Lietuvos komercinio banko „Snoras“ kontroliuojamo Latvijos komercinio banko „Latvijas Krajbanka“ įstatinį kapitalą ketinama didinti maždaug 40 - 50 mln. latų (197 - 246 mln. litų) , BNS pranešė banko valdybos pirmininkas Ivaras Prieditis.

Anot jo, banko vadovybė šį klausimą pirmadienį ketina svarstyti su Lietuvos Vyriausybės paskirtuoju laikinuoju „Snoro“ administratorium Simon'u Freakley'iu.

Anksčiau „Latvijos Krajbanka“ valdybos pirmininkas I.Prieditis yra sakęs, kad įstatinį kapitalą planuojama padidinti, kad dėl banko finansinio stabilumo nekiltų jokių abejonių.

Pasak I.Priedičio, akcijų pasirašymas vyktų keliais etapais: pirmi du - esamiems akcininkams, o paskutinis, jei akcijų bus likę - naujiems investuotojams.
„Interesas yra“, - pabrėžė I.Prieditis.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija ketvirtadienio vakarą įvedė laikinąsias veiklą ribojančias priemones nacionalizuoto Lietuvos komercinio banko „Snoras“ kontroliuojamam Latvijos komerciniam bankui „Latvijas Krajbanka“.

Pasak žinybos atstovės Annos Dravniecės, sprendimas įvesti veiklą ribojančias priemones vieno mėnesio laikotarpiui priimtas įvertinus įvykius „Snore“ ir jų galimą poveikį „Latvijas Krajbanka“ finansiniam stabilumui bei mokumui, taip pat atsižvelgus į padidėjusį banko indėlininkų aktyvumą.

Bankui uždrausta mažmeniniams ir verslo klientams per mėnesį išmokėti daugiau kaip 100 tūkst. eurų, įskaitant internetinės bankininkystės būdu, per bankomatus ar grynaisiais.

Ribojimai nebus taikomi piniginėms lėšoms, kurios bus pervestos į „Latvijas Krajbanka“ klientų sąskaitas po šio sprendimo priėmimo, banko ir jo klientų mokėjimams valstybės biudžetui, valstybės ir municipalinėms įstaigoms, atsiskaitymams su šalies centriniu banku, už Latvijos valstybės vidaus paskolos obligacijų įsigijimą, atsiskaitymams su komercinėmis struktūromis, kurių veikla susijusi su prekių gamyba ar paslaugų teikimu valstybės ar savivaldybių reguliuojamose srityse, palūkanų už indėlių išmokoms.

Latvijos komercinių bankų asociacijos prezidentas Martinis Bičevskis, agentūros BNS paprašytas pakomentuoti šį sprendimą, pareiškė: „Finansų ir kapitalo rinkos komisija veikiausiai turi tokios informacijos, kuri pastūmėjo ją tokiam sprendimui, ir daro viską, kas įmanoma, rizikoms išvengti“.

„Snorui“ priklauso 68 proc. „Latvijas Karjbanka“ akcijų.


Šiame straipsnyje: Latvijas Krajbanka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių