Latvija irgi galvoja apie suskystintų gamtinių dujų terminalą

Lietuvai suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybą įtraukus į naująją energetikos strategiją, Latvija pareiškė turinti strateginių pranašumų, palyginti su Lietuva ar Estija, tikina Latvijos ūkio ministerijos sekretorius Juris Pucė.

Penktadienį dienraštis "Verslo žinios" rašo, kad terminalo statybos projektą, kurį šiuo metu vertina ekspertai, Latvijos ūkio ministerijai įteikė gamtinėmis dujomis prekiaujančios bendrovės "Itera Latvija" vadovas Juris Savickis.

Interneto svetainei "nozare.lv" jis sakė iš pradžių planavęs terminalą pastatyti savo lėšomis, tačiau "dabar susidomėjo, kaip prie šio projekto finansavimo galėtų prisidėti ir Europos Komisija".

Didelę Rygos uosto teritoriją valdančio verslininko požiūriu, nepaisant anksčiau deklaruotų Lietuvos, Estijos ir Suomijos ketinimų pastatyti SGD terminalus jūros pakrantėje, Latvijos, kaip regiono, pasirinkimas būtų geriausias.

"ES struktūroms turėtų nepatikti kelių strateginių objektų koncentracija vienoje šalyje", - sakė J.Savickis, turėdamas omenyje Lietuvą.

Pristatydamas naująją šalies energetikos strategiją, Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas šią savaitę sakė, kad dalį SGD terminalo Klaipėdoje akcijų vėliau būtų galima parduoti Estijai ir Latvijai.

Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius dienraščiui leido suprasti, kad jokių aiškių Latvijos valdžios sprendimų dėl magistralinių dujotakių priklausomybės nesitiki iki spalio 2-ąją šalyje vyksiančių Seimo rinkimų. Iš paskutinių Latvijos atstovų veiksmų bei pareiškimų A.Kubilius sako patyręs, jog Latvija nėra nusiteikusi ryžtingai, todėl "mūsų pradėtos energetinės nepriklausomybės iniciatyvos yra skirtos ir visam regionui".

Paskutinį dešimtmetį aptariant Baltijos šalių energetikos rinkos, nepriklausomybės bei išteklių problemas minėta, kad bendrą SGD terminalą galima būtų statyti Latvijoje. Taip pat ir dėl čia jau esančio terminalui būtino infrastruktūros objekto - Inčukalnio požeminės gamtinių dujų saugyklos.

Konkurencija tarp Latvijos ir Lietuvos dėl regioninę reikšmę turinčių strateginių energetikos objektų įrengimo vietos kyla nebe pirmąkart.


Šiame straipsnyje: dujų terminalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių