Laisvieji vartotojai energetikų siūloma laisve naudotis neskuba

Nuo metų pradžios į laisvąją elektros rinką įmestos vidutinės įmonės neskuba rinktis nepriklausomos elektros tiekėjo, nors jis teoriškai galėtų joms elektros pasiūlyti pigiau ir palankesnėmis sąlygomis.

Elektros vartotojų objektų, kurių leistinoji galia ne mažesnė nei 100 kilovatų (kW), bet nesiekia 400 kW, priskaičiuojama apie 7,7 tūkst., penktadienį informuoja dienraštis "Verslo žinios".

"Balandžio mėn. duomenimis, nepriklausomų elektros tiekėjų paslaugomis naudojosi komerciniai vartotojai, turintys apie 2,8 tūkst. tokių objektų", - sako "Lesto" Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas.

Etapais atveriant Lietuvos elektros rinką, prievolę pirkti elektrą iš pasirinkto tiekėjo, o ne iš elektros perdavimo ar skirstomųjų tinklų, kaip buvo iki tol, nuo 2010 metų pradžios turėjo stambios įmonės, kurių leistinoji galia didesnė nei 400 kW. Nuo šių metų sausio į rinką buvo įmestos ir mažesnės - tos, kurių leistinoji galia 100 kW-400 kW.

Nepriklausomos elektros tiekėjos "Enefit" duomenimis, tiekėjo iki šiol nepasirinko ir daugiau nei 30 proc. stambių įmonių, kurių objektų leistinoji galia yra didesnė nei 400 kW, į laisvąją rinką "išleistų" prieš pusantrų metų.

Verslas sako nesitikintis iš elektros laisvosios rinkos didelės naudos, o nepriklausomos elektros tiekėjo pasiūlymai daugeliui įmonių atrodo painūs ir nesuteikia tikrumo, kad sudarius sutartį įmokos už elektrą sumažės.
Nuo kitų metų pradžios įmonių laukia naujas rinkos atvėrimo etapas, kai iš nepriklausomų teikėjų elektrą turės pirkti ir įmonės su didesnės nei 30 kW galios įrengimais - "Lesto" skaičiavimais, tokių objektų turėtų dar apie 14 tūkst.

Šiemet potencialių elektros rinkos dalyvių neišjudino net tai, kad elektra joms nuo vasario pabrango 3 centais už kilovatvalandę, o visuomeninio tiekėjo pareigas turinti "Lesto" į rinką turėjusiems išeiti, bet neišėjusiems vartotojams įmokas skaičiuoja ne reguliuojamosiomis kainomis, o pagal faktinę elektros įsigijimo savikainą.


Šiame straipsnyje: elektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių