Laisvaisiais vartotojais iki šiol tapo tik 18 proc. įmonių ir įstaigų

Nuo Naujųjų metų tapusieji laisvaisiais elektros vartotojais turi suskubti pasirinkti nepriklausomus elektros tiekėjus, nes pereinamasis laikotarpis, kai jie gali naudotis šlaistomųjų tinklų paslaugomis, baigiasi liepos 1 dieną.

271 stambi šalies įmonė ar įstaiga nuo balandžio pradžios jau yra nutraukusi elektros pirkimo sutartis su skirstomaisiais tinklais. Iš viso laisvaisiais vartotojais iki liepos privalo tapti apie 1,5 tūkst. įmonių ir įstaigų, suvartojančių apie 35 proc. visos šalies elektros, antradienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Teoriškai yra sunkiai įsivaizduojama, kaip visi vartotojai, kurie turi spėti iki liepos 1 dienos, galės tai padaryti. Laisvųjų vartotojų yra apie 1,5 tūkst., o iš 43 elektros tiekėjų, kurie turi licencijas, realiai veikiantys yra penki-šeši", - teigė Nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos (NEETA) vykdomoji direktorė Rūta Merčaitienė.

Bendrovės Rytų skirstomųjų tinklai (RST) atstovės ryšiams su žiniasklaida Editos Sirutienės teigimu, nepriklausomus tiekėjus jau pasirinko 161 RST klientai, turintys 752 objektus, kuriems tiekiama elektros energija, o tai yra mažiau nei 20 proc. RST klientų, turinčių pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.

Bendrovės VST Rinkodaros ir viešųjų ryšių departamento laikinosios vadovės Giedrės Vinickienės duomenimis, nuo balandžio 110 įmonės klientų paliko VST, pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją - tai sudaro 14,7 proc. įmonės klientų, kurie privalo išeiti į laisvąją rinką.

Pasak laikinojo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) Elektros skyriaus vedėjo Egidijaus Purlio, jeigu vartotojai nepasirinks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo iki liepos 1 dienos, jiems iki spalio elektrą galės tiekti RST ir VST, bet tik išimtiniais atvejais.

"Jeigu ir iki spalio 1 dienos nepasirinktų nepriklausomo tiekėjo, pagal įstatymą visuomeniniai tiekėjai net turėtų nutraukti tiekimą. Tačiau, žinoma, prieš tai turėtų atsiųsti įspėjimą", -sakė E.Purlys.


Šiame straipsnyje: elektralaisvieji vartotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių