Kuro kainų mažinimas - Europos Sąjungos lygmeniu

Smarkiai išaugus degalų kainoms Europos Sąjunga turi peržvelgti savo akcizų politiką. Siekiant to jau imtasi konkrečių žingsnių. Tai Seime įvykusioje spaudos konferencijoje pranešė Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos vicepirmininkas, Europos Parlamento narys Gintaras Didžiokas.

„Pastaraisiais mėnesiais daugelis politikų siūlo įvairius būdus, kaip būtų galima pristabdyti degalų kainų augimą. Tačiau reikia pripažinti, kad šie veiksmai vargu ar būtų veiksmingi. Naftos produktų kainos kyla ne tik Lietuvoje, o kuro mokesčių politika nėra suvereni Lietuvos politika. Minėta problema gali būti sprendžiama tik Europos politiniame lygmenyje", - sakė G.Didžiokas.

Lietuva, kaip Europos Sąjungos narė, pati negali keisti akcizų politikos, nes ją reguliuoja ES įstatymai. Tačiau, pasak G.Didžioko, Lietuva gali imtis iniciatyvos, kad akcizai degalams būtų sumažinti. Juolab, kad dėl didėjančių kuro kainų auga ir maisto kainos. Dėl to problema tampa dar aktualesnė, o skubiu degalų kainų mažinimu yra suinteresuotos visos ES narės.

Pasak G.Didžioko, streikai ir blokados, kurias per pastarąsias tris savaites surengė prancūzų žvejai, šimtai britų sunkvežimių vairuotojų bei kuriems ruošiasi Ispanijos, Italijos, Portugalijos ir Graikijos žvejai, Lietuvos vežėjai bei kitų profesijų atstovai, kelia didelį susirūpinimą. Tai rodo didelį Europos piliečių nepasitenkinimą esančia degalų apmokestinimo politika.

Europos Parlamento Sąjungos už tautų Europą frakcijos vardu klausimas apie akcizų politiką bus teikiamas Europos Komisijai. Savo ruožtu Lietuvos Ūkio ministras Vytas Navickas žada kelti šį klausimą artimiausioje ES Energetikos taryboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių