Kultūros organizacijos: reikia daugiau pinigų ir visuomenės įtakos

Kultūros organizacijų atstovai nori daugiau visuomenės dalyvavimo sprendžiant kultūros politikos formavimo ir įgyvendinimo klausimus, taip pat - didesnio finansavimo.

Tokius pageidavimus bei parengtus pasiūlymus Lietuvos kultūros politikos formavimui 2013-2016 metais susitikime su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu pirmadienį perdavė kultūros kūrėjų ir skleidėjų atstovai.

„Mes norim tikėti, kad į šiuos pasiūlymus bus kreipiamas dėmesys, kad jie bus naudingi. (...) Iki šiol kultūra buvo lyg ir nustumta į antrą planą, į antraeilę poziciją, o kultūra yra visuotinė ir lemia mūsų visuomenės gyvenimo sričių padėtį, rezultatus“, - po susitikimo žurnalistams sakė Lietuvos kultūros politikos instituto direktorius Antanas Staponkus.

Klausiamas, kokie pagrindiniai siūlymai įvardinti susitikime, A.Staponkus sakė, kad norima „labiau išplėsti visuomenės vaidmenį valstybės kultūros politikos formavime ir įgyvendinime“. „Antras dalykas, principinis pageidavimas - reikia rimtai pagalvoti apie kultūros finansavimo padidinimą“, - pridūrė Lietuvos kultūros politikos instituto direktorius.

Seimo pirmininkui įteiktame dokumente tarp ilgalaikių veiksnių, lemiančių kultūros raidą, nurodomas gyventojų skaičiaus stabilumas ir didėjimas, investicijos į kultūrą bei lietuviškumo išsaugojimas.

Taip pat siūloma prie Seimo steigti Lietuvos nacionalinę kultūros tarybą, kurios nariai stebėtų ir vertintų kultūros būklę, pokyčius, numatytų uždavinius puoselėjant kultūrą, taip pat administruotų Lietuvos kultūros fondą. Šį fondą sudarytų privačios rėmėjų lėšos bei dalis iš valstybės surenkamų pinigų - pvz., vienas proc, nuo akcizo mokesčio už alkoholinius gėrimus ir tabaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

-

- portretas
Kultūros organizacijoms visų pirma reikia atsikratyti senais direktoriais ir kitais viršininkais, kurie tik vegetuoja postuose po kelis dešimtmečius ir stabdo bet kokius pokyčius.

ka jie

ka jie  portretas
Ka sitie cia nusisneka? Seniai veikia fondas, jam jau didesnes lesos paskirtos, ir isvis - sitie tai tik atys save atstovauja juk.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių