Kultūros ministerija išradinėja naujus pinigų skirstymo būdus

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo nauja kultūros finansavimo tvarka, kurioje visus pinigus kultūros ir meno projektams turėtų skirstyti Kultūros taryba. Tačiau jos dar nėra. Kultūros ministras teigia, kad rado būdų, kaip dalyti pinigus, kol Kultūros taryba bus suformuota.

Dar praėjusios kadencijos Seimas nutarė kultūros projektams finansavimą padidinti tris kartus, iki 46 milijonų litų. Tačiau, pasak dabartinio ministro Šarūno Biručio, realybė pasirodė toli gražu ne tokia šviesi.

„Buvo nubrauktos visos prieš tai vykdytos ministerijos programos, tai yra beveik 12 milijonų litų. Buvo pasakyta, kad iš kur norite, iš ten galit finansuoti. Liko vienintelis fondas – Kultūros rėmimo fondas. Tai padidėjimas yra lyg tai trys kartai, bet iš tikrųjų žymiai žymiai mažesnis“, – sako ministras Š. Birutis.

Kaip praneša „Panorama“, kultūros visuomenės atstovai ir politikai kūrę naująją tvarką, pasipiktino ne lėšų, skiriamų kultūrai, kiekiu, bet jų skirstymu. Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Valentinas Stundys teigia, kad Kultūros rėmimo fondas turėtų skelbti viešuosius konkursus, o dalis pinigų paskirstyta be konkurso.

Kultūros ministras tikina, kad iki birželio suformuos naująją Kultūros tarybą ir antram pusmečiui skirtas lėšas jau dalys ji.  O kol kas sprendimai esą bus priimami kartu su dabartine, patariamąjį balsą turinčia taryba.

„Mes turim aiškiai įvardyti ir pasakyti, kad Kultūros ministerija yra priversta pagal esamą situaciją tam tikras programas, kurios nebuvo tradiciškai remiamas iš Kultūros rėmimo fondo, remti iš Kultūros rėmimo fondo lėšų. Priešingu atveju, tam tikros programos tiesiog fiziškai negautų lėšų. Tai yra stipendijos, trimečiai festivaliai ir dar dalis kitų programų, kurios buvo remiamos kasmet. Tai yra apie 11-14 mln. litų per metus“, – teigia Kultūros ir meno tarybos narys Jonas Staselis.

Iš 46 milijonų, šiemet skirtų kultūros ir meno projektams, per 17 milijonų litų savo veiklai gaus ir naujai įsteigtas Kino centras. Tačiau ministerija tikina, kad likusių pinigų, kitiems projektams, turėtų pakakti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių