K.Starkevičius: maisto kainų stabilumą turėtų užtikrinti viešumas

Kainų stabilumą turėtų užtikrinti ne kainų reguliavimas, o viešumas. Ilgam kainų nesumažintų ir grąžintos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maistui, teigia žemės ūkio ministras K.Starkevičius.

"Kalbant apie kainų reguliavimą, esu skeptikas. Mano manymu, viešumas padės, kad kainos taptų stabilios", - portalo delfi.lt konferencijoje sakė K.Starkevičius.

Seimas praėjusią savaitę nepritarė opozicijos parlamentarų parengtoms pataisoms dėl prekybos antkainių ribojimo. Pataisomis siūlyta prekybos antkainį didmeninėje rinkoje riboti iki 20 proc., o mažmeninėje - iki 25 proc. gamintojo kainos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prekybos tinklų vadovus pirmadienį paragino stengtis, kad labai smarkiai nebrangtų bent būtiniausi maisto produktai.

K.Starkevičius taip pat teigė, kad vartotojai ilgainiui nelaimėtų ir grąžinus maisto produktų PVM lengvatas.

"PVM lengvatos duoda tik trumpalaikį efektą pirkėjui, nes galiausiai visos kainos sugrįžta į buvusį lygį ir vartotojas šioje situacijoje nelaimi, laimi tiekėjas ir pardavėjas", - sakė K.Starkevičius.

Anot jo, Latvijoje PVM yra didesnis nei Lietuvoje, Lenkija taip pat maisto produktams šį mokestį padidino, o iš užsienio importuojamoms prekėms taikomas nulinis PVM tarifas.

Didžiuosiuose prekybos tinkluose labai išaugus kainoms, Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl galimo kartelio duonos ir pieno produktų rinkose.


Šiame straipsnyje: maistaskainoskartelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių