Krizei atsparios profesijos

Pasaulio ekonomiką krečianti krizė visose šalyse didina bedarbių gretas. Tačiau JAV verslo portalas portfolio.com paskaičiavo, kad net ir sunkmečiu yra įmonių bei institucijų, kurioms trūksta darbo rankų.

Darbo skelbimų tyrimas buvo atliktas daugiau nei 20-tyje pasaulio šalių. Paaiškėjo, kad daugiausiai darbuotojų šiuo metu trūksta medicinos paslaugų sferoje. Tai, pasak tyrimo autorių, nėra netikėta, nes Europos bei JAV visuomenės sensta, ir didelė gyventojų dalis vis dažniau reikalauja priežiūros. O medikų, slaugytojų, ligonines ir panašias įstaigas aptarnaujančio personalo, medicininės technikos žinovų trūksta nuolatos.

Darbuotojų trūksta ir armijai bei orlaivių pramonei. Tiesa, pastarosios atstovai ieško tik kvalifikuotų specialistų ir inžinierių.

„Daugelio pasaulio šalių karinės pajėgos naujokus priimtų ištiestomis rankomis. Armija maitina ir aprengia. Taigi tai tikrai nėra pati blogiausia alternatyva bedarbiams", - rašoma tyrimo išvadose.

Tam tikrų sričių specialistų ir inžinierių ieško ir energetikos pramonė bei daugelis gamyklų. Tiesa, energetikams daugiausiai reikia „žaliosios" energijos žinovų, o gamykloms - žmonių, kurie įdiegtų ir prižiūrėtų automatizuotas sistemas, atstojančias darbuotojus.

Trūksta ir apsaugininkų, policijos pareigūnų bei skolų išieškotojų. Tačiau šios profesijos niekada nebuvo labai populiarios dėl palyginti nedidelių atlyginimų.

Vieni geidžiamiausių darbuotojų pasaulyje yra buhalteriai ir apskaitininkai. Tai buvo netikėtas atradimas tyrimo autoriams, nes pastaruoju metu ypač daug šių profesijų atstovų, dirbusių Volstryte, atsidūrė gatvėje. Tačiau portfolio.com tai aiškina permainomis, kurių imasi bene 95 proc. JAV ir Europos įmonių, norėdamos išgyventi sunkmetį.


Šiame straipsnyje: nedarbasprofesijospaklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių