Krizė privertė atidžiau vertinti turto kainą

Nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyviai tvirtina, kad ekonominė recesija turėjo teigiamos įtakos siūlomų paslaugų kokybei, pavyzdžiui, pardavėjai atsakingiau ir tiksliau nei prieš keletą metų įvertina tikrąją parduodamo objekto kainą.

Remiantis Lietuvoje veikiančių agentūrų duomenimis, kainos nustatymo paklaida šiuo metu vidutiniškai siekia vos 1-3 proc. Dėl šios priežasties taip pat žymiai pasikeitė NT pardavėjų klientams suteikiamos nuolaidos – lyginant su 2009 metais jų dydis sumažėjo 3-5 kartus.

NT agentūrų RE/MAX, „DnB Nord būstas“, „Ontex“, Uus Maa Lithuania“ ir kitų sukauptų duomenų analizė rodo, kad turto vertinimo paklaida šiuo metu yra minimali – ji paprastai neviršija 3 proc. Tai reiškia, kad daugelis NT objektų rinkoje parduodami už kainą, labai artimą pradiniam pasiūlymui.

„Tikslesnis vertės nustatymas yra naudingas patiems NT rinkos žaidėjams. Nepervertinti objektai sukelia kur kas didesnį potencialių pirkėjų susidomėjimą ir didina visos rinkos aktyvumą“, - teigia „RE/MAX Capital“ partneris Mindaugas Kazlauskas.

Tai, kad dar prieš metus NT rinkoje didelei daliai objektų vertintojai priskirdavo netikslią vertę, geriausiai atspindi pirkėjams suteikiamų nuolaidų tendencijos. Anot M.Kazlausko, 2009 m. perkant būstą pardavėjai kainą nuo pradinės sumažindavo 10-25 proc.

Šiuo metu pirkėjams suteikiamos nuolaidos paprastai būna tik simbolinės, siekiančios iki 5 proc.

„Pardavėjai suprato, kad iš karto nurodydami realią parduodamo objekto kainą laimi daugiau nei manipuliuodami jo kaina derybų eigoje. Reali vertė padeda pritraukti kur kas didesnį kiekį interesantų, kurie vėliau gali virsti pirkėjais net ir be papildomų paskatų – tiesiog įvertinę gerą siūlomo objekto kainos ir kokybės santykį“, - pastebi „RE/MAX Capital“ atstovas.

NT brokerių patirtis rodo, kad nepervertintas turtas net ir sunkmečiu dažnai parduodamas per 2 savaites – tai periodas, kurio metu jaučiamas didžiausias susidomėjimas nauju objektu.

Tuo tarpu neadekvačiai padidintos vertės turtas sulaukia kur kas mažesnio susidomėjimo ir galiausiai rizikuoja būti neparduotas net ir po atliktų kainų korekcijų.


Šiame straipsnyje: NT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių