Krizė papurtė ir pirmokų krepšelius

Parduotuvėse prasidėjus mokyklinių prekių pardavimo vajui dienraščio „Vakarų ekspresas“ atlikta kainų apžvalga parodė, jog apie pusę pirmoko mokyklinio krepšelio prekių yra brangesnės nei prieškriziniu laikotarpiu. Sunkiai besiverčiantiems būsimų pirmokų tėvams paguoda gali būti nebent tai, jog valstybės parama mokinio reikmėms sunkmečiu nesumažėjo.

O jos bent jau uostamiestyje prašo beveik dvigubai daugiau šeimų nei pernai.

Prekybininkai tvirtina, jog būtiniausias prekes pirmokui galima įsigyti ir už 50–100 litų, tad valstybės skiriamos vienkartinės 156 litų paramos tam turėtų užtekti, tačiau jei tėveliai norėtų vaikui nupirkti ne bet kokią, o higieninius reikalavimus atitinkančią kuprinę, vien jai reikėtų išleisti visą paramos sumą.

O mokykliniam švarkui ar liemenei, jei jų reikalauja mokykla, reikėtų pakloti beveik tiek pat.

Anot prekybininkų, pastaraisiais metais stebima tendencija, jog tėvai savo vaikams perka ne pačias pigiausias, bet ir ne pačias brangiausias prekes – ieškomas aukso viduriukas, perkama pagal konkrečius sąrašus, nebesivadovaujama logika „gal prireiks“.

Daugėja paramos prašytojų Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Ginos Vilimaitienės teigimu, per sunkmetį parama socialiai remtinų šeimų mokyklinio amžiaus vaikams nesumažėjo – ją toliau sudaro nemokamas maitinimas ir vieną kartą per metus skiriama piniginė parama mokinio reikmėms.

Ji, kaip ir prieš porą metų, sudaro 156 litus.

„Prašymai šiai paramai skirti yra priimami jau nuo liepos 1-osios. Jei šeima nepatenka į rizikos sąrašus, pinigai pervedami į vieno iš tėvų asmeninę sąskaitą. Priešingu atveju mokyklinių reikmenų supirkimu rūpinasi mokykla, kad pinigai būtų išleisti tam, kam jie ir skirti“, – dienraščiui „Vakarų ekspresas“ sakė G. Vilimaitienė.

Anot jos, parėjusią savaitę jau buvo gauta daugiau nei 730 prašymų gauti paramą. Nors šis skaičius yra beveik dvigubai didesnis nei pernai, kol kas pinigų netrūksta.

Lrt.lt primena, kad kaip rodo liepą atliktas naujas tyrimas, daugiausiai mokyklinėms prekėms išleidžia 1–4 klasių mokinių tėvai, o du trečdaliai tėvų mokyklai vaikus ruošti suskumba tik vasaros pabaigoje.

Išaiškėjo, kad pirmenybę prekės kokybei ir savybėms teikia net 72 proc. apklaustųjų, maža kaina arba didelė nuolaida svarbi 30 proc.


Šiame straipsnyje: pirmokaiMokinio krepšelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių