Iš krizę išgyvenančios Airijos sprunka ir lietuviai

Dešimtys tūkstančių imigrantų darbininkų, tarp jų atvykėlių iš Lietuvos, kurie buvo užplūdę Airiją, kai "keltų tigro" ekonomika klestėjo, prasidėjus recesijai tikriausiai iškeliavo namo, rodo trečiadienį paskelbta oficiali statistika.

Airijos centrinė statistikos tarnybos (CSO) atlikto analizės duomenys rodo, kad asmeninius valstybės paslaugų gavėjų numerius (PPSN), kurie būtini norint įsidarbinti arba gauti viešąsias paslaugas, 2002-2008 metais gavo 967,8 tūkst. užsieniečių, tačiau šiemet jų buvo aktyviai naudojama tik 425 600.

Naujų PPSN numerių išdavimo užsieniečiams mastai taip pat smarkiai sumažėjo: palyginus su 2007 metais, kai Airija užsieniečiams priskyrė 215 265 PPSN, tų numerių pernai buvo išduota 28 proc. mažiau (154 834).

Pasak CSO, labiausiai (daugiau nei 50 proc.) sumažėjo atvykėlių iš neseniai į Europos Sąjungą (ES) įstojusių šalių: tokių pernai užsiregistravo 65 700.

Daugiausiai PPSN numerių užsieniečiams buvo priskirta 2006 metais (226 807).

Iš 118 tūkst. užsieniečių, kurie gavo PPSN numerius 2004 metais, tik 48 proc. "kaip nors dalyvavo viešųjų paslaugų sistemoje" 2008 metais.

CSO nurodė, jog pernai tik 48 proc. atvykėlių taip pačiais metais susirado darbą, o pagrindine to priežastimi laikomas ekonomikos nuosmukis.

Tarnybos duomenimis, labiausiai sumažėjo imigrantams iš Lenkijos išduotų PPSN skaičius, kuris buvo didžiausias 2006 metais.

"Taip pat nustatytas reikšmingas (atvykėlių) iš Lietuvos ir Slovakijos sumažėjimas", - nurodė CSO.

Kita vertus, imigrantų iš Brazilijos tebegausėja.

Airija, kuri pasaulyje išsiskyrė dideliu gyventojų emigracijos mastu, per dešimtmetį trukusį ekonomikos kilimo laikotarpį tapo svarbiu darbo ieškančių imigrantų traukos centru.

Tačiau "keltų tigro" ūkį praeitų metų pirmoje pusėje apėmė pasaulinės ekonomikos krizės nulemta recesija.


Šiame straipsnyje: emigrantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių