Krizė atskleidė komercinių patalpų silpnąsias vietas

Komercinių patalpų sektoriuje pastebimi pirmieji stabilumo ženklai: nuomos kainos nustojo kristi, rinkoje po truputį mažėja laisvų patalpų kiekis.

2009 m. komercinių patalpų sektorius patyrė didžiausią sukrėtimą per modernių komercinių patalpų egzistavimo istoriją, skaičiuojamą nuo 1999 m. Nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis pripažįsta, kad padėtis komercinių patalpų rinkoje ir šiemet išlieka įtempta, tačiau pirmo šių metų ketvirčio rezultatai nuteikia optimistiškai ir leidžia prognozuoti, jog didžiausios šio sektoriaus problemos jau praeityje.

„Dar per anksti kalbėti apie greitą rinkos atsigavimą, tačiau jau pasirodė pirmieji komercinio turto kainų stabilumo ženklai, taip pat rinkoje po truputį mažėja laisvų patalpų kiekis“, – sakė S.Vagonis.

Modernios patalpos už patrauklią kainą

2009 m. itin staigų nuopuolį patyręs modernių biuro patalpų sektorius pagaliau sulaukė savojo kainų „dugno“. Per 2010 m. pirmą ketvirtį biurų nuomos kainos šiek tiek sumažėjo tik Klaipėdoje (apie 5 proc.), o Vilniuje ir Kaune jos išliko tokios pat kaip ir 2009 m. pabaigoje. Tačiau pastebima, kad dalis sėkmingai veikiančių verslo centrų savininkų jau bando kainų kartelę kelti į viršų. Dažniausiai tokie mėginimai pastebimi tuose pastatuose, kuriuose likę nedaug laisvo ploto. Šiuo metu Vilniuje A klasės biurai siūlomi už 32-45 Lt/kv. m, B klasės – už 20-28 Lt/kv. m. Kaune ir Klaipėdoje modernių biurų kainų lygis beveik vienodas – už A klasės biurus prašoma 18-36 Lt/kv. m, už B klasės – 10-18 Lt/kv. m.

Atsižvelgiant į tai, kad per pastarąjį ketvirtį naujų verslo centrų Lietuvoje nebuvo atidaryta, o sėkmingiau veikiančios ar net naujai besikuriančios įmonės (pvz., Vilniuje įsikūręs „Barclays“ banko IT centras) naudojasi proga ir stengiasi išsinuomoti modernias patalpas už patrauklias kainas, laisvų biuro patalpų lygis šalies didmiesčiuose ir toliau mažėja, pavyzdžiui, Vilniuje ir Kaune šis rodiklis mažėja jau antrą ketvirtį iš eilės. Bendras Vilniaus modernių biurų (A ir B klasės) laisvų patalpų lygis per 2010 m. pirmą ketvirtį nukrito nuo 17,7 iki 15,1 proc. ir bendras laisvų patalpų plotas sumažėjo nuo 75500 kv. m iki 64300 kv. m. Didžiausias laisvų patalpų lygis – B klasės biuro pastatuose, kurie sudaro beveik du trečdalius visos Vilniaus modernių biuro patalpų rinkos, ir šis rodiklis siekia 16,6 proc. A klasės biuro pastatuose šis rodiklis mažesnis - 13 proc. Bendras Kauno modernių biurų laisvų patalpų lygis per pirmą šių metų ketvirtį sumažėjo nuo 14,9 iki 13,4 proc., o Klaipėdoje - nuo 16,8 iki 14,1 proc. Atitinkamai laisvų patalpų kiekis šių metų pirmo ketvirčio pabaigoje šiuose miestuose sudarė 10000 kv. m ir 8600 kv. m.

Atskleidė silpnąsias vietas

Per pastarąjį ketvirtį padėtis prekybinių patalpų rinkoje iš esmės nesikeitė. Prekybinės miestų gatvės ir toliau akivaizdžiai pralaimi konkurencinę kovą su prekybos centrais. Smarkiai smukusi gyventojų perkamoji galia neskatina prekiautojų atidaryti naujų prekybos taškų, todėl patalpų savininkams vis dar sunku patalpas išnuomoti. Tai lėmė ir prekybinių patalpų prekybinėse miestų gatvėse nuomos kainas – jos per pastaruosius metus smuko 25-35 proc., o nuo kainų piko - net iki 50-60 proc.

Galima teigti, kad didžioji dalis prekybos centrų sugebėjo rasti bendrą kalbą su nuomininkais ir toliau gana sėkmingai vykdo savo veiklą. Todėl per pirmą šių metų ketvirtį bendras prekybos centrų užimtumo lygis nepakito. Tačiau sunkmetis atskleidė prasčiau suplanuotų prekybos centrų silpnąsias vietas. Kai kurių prekybos centrų valdytojai gali susidurti (arba jau susidūrė) su rimtomis mokumo problemomis, nes pasirinko klaidingą bendrą koncepciją, yra nelankstūs nuomininkų atžvilgiu ar net suklydo, kai buvo kuriamas projektas (dydis, išplanavimas, vieta ir pan.).

Pasiūla senka

Nors transporto ir logistikos sektorius po truputį pradėjo jausti atsigaunančias užsienio šalių rinkas ir didinti savo veiklos apimtį, kol kas tai, anot „Ober-Haus“, neturėjo teigiamos įtakos sandėliavimo patalpų sektoriui. 2009 m. naujų sandėliavimo patalpų nuomos kainos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje sumažėjo 25-30 proc., o senos statybos patalpų smuktelėjo net 35-40 proc. Šiuo metu naujos sandėliavimo patalpos Vilniuje ir jo apylinkėse siūlomos už 9-15 Lt/kv. m, Kaune ir Klaipėdoje – už 8-14 Lt/kv. m. Sandėliavimo patalpos, esančios senos statybos pastatuose, atsižvelgiant į vietą ir įrengimo lygį, siūlomos už 3-7 Lt/kv. m.

„Pagrindinės esamos komercinių patalpų rinkos stabilizacijos priežastys – ne auganti patalpų paklausa (kuri kol kas išlieka gana žema), o po truputį senkanti modernių patalpų pasiūla, nes nauji projektai vis dar nepradedami, o seniau pradėti ir įšaldyti – kol kas neatnaujinami. Tad, kol nebus „išsemta“ laisvų komercinių patalpų“, – tvirtino S.Vagonis.

Nauji projektai komerciniame sektoriuje aktyviau bus įgyvendinami tik tada, kai rinkoje matysis aiškesnių šalies ekonomikos ir patalpų paklausos augimo ženklų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių