Kredito unijos afera sąmyšio rinkoje nesukėlė

Po Nacionalinės kredito unijos (KDU) veiklos sustabdymo kredito unijose jaučiamas tik nežymus indėlių portfelio sumažėjimas, o panikos - išvengta. Prognozuojama, kad po poros savaičių rinka sugrįš į vėžias.

Indėlių portfelių sumažėjimas sustabdžius KDU veiklą sudarė vos 0,79 proc. nuo bendros indėlių sumos. Apie pokyčius kredito unijų rinkoje pranešė Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), vienijanti 63 kredito unijas iš visų 77 Lietuvoje veikiančių unijų. Nacionalinė kredito unija LCKU sistemai nepriklauso.

LCKU valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius antradienį spaudos konferencijoje pranešė, kad situacija rinkoje išliko pakankamai stabili, o sisteminių problemų nepastebėta.

„Po Nacionalinės kredito unijos įvykių bendras 63 kredito unijų indėlių portfelis iki šios dienos sumažėjo per 11 mln. litų, o visą indėlių portfelį sudaro 1,4 mlrd. litų. Panašaus lygio indėlių portfelio svyravimų pasitaiko ir atskiromis metų savaitėmis, todėl situaciją vertiname kaip stabilią. Pastebėta, kad iš visų didžiųjų šalies miestų didžiausias indėlius atsiimančių narių aktyvumas buvo sostinėje, o mažiausias – Kaune“, – sakė jis.

Anot F.Dirginčiaus, per pastarąsias dienas kredito unijose sąmyšis nekilo. Dauguma kredito unijų narių tiesiog kreipėsi į unijas prašydami paaiškinimų. Todėl 14 kredito unijų išvengė indėlių portfelio pokyčių, kai 49 kredito unijose jis sumažėjo. F.Dirginčiaus teigimu, KDU veiklos sustabdymas sukėlė mažiau bruzdesio tose kredito unijose, kurios veikia aktyviau ir kurių nariai daugiau domisi bei geriau suvokia sistemą.

Jis prognozavo, kad per pora savaičių kredito unijų indėlių portfeliai atsistatys į pradinį lygį, o kai kuriose unijose indėlių portfelis jau yra didesnis.

Pastebėta, kad dalis kredito unijų narių Nacionalinę kredito uniją tapatino su Lietuvos centrine kredito unija. Asociacijos Lietuvos kredito unijos administracijos vadovas Ramūnas Stonkus pabrėžė, kad nors rinka į situaciją sureagavo gana ramiai, dalį kredito unijų narių išgąsdino klaidinantis žodis „Nacionalinė“.

„Iš kredito unijų pateikiamos informacijos apie narių ir klientų reakciją matome akivaizdų dalyką – jeigu panaši situacija būtų kilusi ne su Nacionaline kredito unija, kurios pavadinimas turi klaidingą visuotinumo atspalvį, situacija būtų buvusi dar ramesnė“, – sakė F. Dirginčius.

LCKU Rizikos valdymo grupės vadovas ir finansų analitikas Aurelijus Cvilikas nurodė, kad LCKU sistemai priklausančių unijų turtas siekia 1,69 mlrd. litų, kai prieš metus jis siekė 1,38 mlrd. litų. Indėlių suma šiuo metu siekia 1,43 mlrd. litų, o pernai buvo 1,16 mlrd. litų. Jo teigimu, toks rinkos augimas yra stabilus.

LCKU sistemai priklausančių kredito unijų turtas trečią šių metų ketvirtį padidėjo 17,99 proc., o nepriklausančių – 147 proc. Indėliai atitinkamai augo 20,34 proc. ir 124,7 proc. „Iš principo augimas nėra neigiamas dalykas – svarbiausia, kad jis būtų subalansuotas“, - sakė A.Cvilikas.

Anot jo, pritraukiant daug indėlių svarbiausia tinkamai juos panaudoti: iš to uždirbti pelną ir išlaikyti stabiliai veiklai reikalingus rodiklius. LCKU, siekdama užtikrinti sistemos stabilumą, rinką stebi, tačiau gali kontroliuoti tik jai priklausančias kredito unijas.Pastebima, kad naujai besisteigiančios kredito unijos neretai neturi aiškiai išreikšto bendruomeninio veiklos pagrindo. „Negaliu pasakyti, kas bus po šios situacijos, tačiau norinčių steigtis yra. Tai yra verslo grupuotės, tam tikri bankininkai, turtingi žmonės, kurie neturi nieko bendro su bendruomenėmis ir bendruomenine veikla“, - sakė F.Dirginčius.

Anot jo, su Lietuvos banku tariamasi ir jau nutarta, kad reikia griežtinti kredito unijų licencijavimą. Todėl bendruomeniškumo stokojančių unijų steigimasis, kaip tikimasi, artimiausiu metu bus griežtinamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių