Kovoje su korupcija trūksta valdininkų atsakomybės

Kovoje su korupcija trūksta valdininkų atsakomybės, be to, daug problemų yra viešuosiuose pirkimuose, skelbia vieningai kovoti su korupcija raginančios verslo ir visuomeninės organizacijos.

„Didžiulė niša (tobulėti - BNS) yra viešųjų pirkimų srityje. Interesų ratas susikerta, todėl darbų čia yra“, - pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos verslo konfederacijos generalinis direktorius Algimantas Akstinas, vertindamas, kaip Lietuvoje kovojama su korupcija.Jis ragino mažinti biurokratinį aparatą, „valyti“ korumpuotas tarnybas.

„Reikia ne tik Muitinės departamente, bet ir kitur tokį valymą vykdyti“, - sakė A.Akstinas.Konfederacijos vadovo teigimu, valdininkų atsakomybės nebuvimas „diskredituoja“ korupcijos siekimą - esą siekiant nugalėti korupciją reikia „strateginės drausmės“.

„Verslui korupcija daro tikrai didelę žalą, tačiau maža dalis drįsta tai pasisakyti“, - spaudos konferencijoje sakė Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė Lyra Jakulevičienė.Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė savo ruožtu sveikino naujos Vyriausybės siekį kovoti su korupcija, tačiau kalbėjo, jog kliūčių siekiant skaidresnės verslo aplinkos Lietuvoje yra - esą per didelė tolerancija korupcijai.

R.Skyrienė minėjo vieno tyrimo rezultatus, kad beveik kas antra įmonė teigė patyrusi spaudimą duoti kyšį už sprendimą ar paslaugą.„Toks skaičius tikrai yra bauginantis ir neramina. Vienas verslininkas man sakė, kad iš jo šaipomasi, kad jis skaidriai moka atlyginimus. Tokia tolerancija kenkia“, - sakė R.Skyrienė.Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas kalbėjo, kad padėtis dėl korupcijos Lietuvoje beveik nesikeičia.

„Žmonės teigia, kad kyšininkauja beveik taip pat, kaip anksčiau“, - sakė S.Muravjovas.„Transparency International“ Korupcijos suvokimo indekse šiemet Lietuva užėmė 48 vietą iš 176 pasaulio šalių - tai dviem pozicijomis geriau nei pernai.


Šiame straipsnyje: korupcijaviešieji pirkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių