Kosminiai rutuliukai: ar saugu ir ką su jais veikti?

„Mama, nupirk man kosminį rutuliuką!“ – vos tik įžengęs pro „Maximos“ duris  plyšauja ne vienas mažylis. Juolab kad jau prie durų juos pasitinka didžiulis kartono lipdinys su sumaniai prekybos giganto sumanyta rinkodaros akcija.

Panašus į saldainį

Prieš mėnesį paskelbusi apie kosminių rutuliukų akciją prekybos tinklus „Maxima“ valdanti bendrovė gali trinti rankas – tikslas pasiektas: vaikai varu varo tėvus apsipirkti šiuose prekybos centruose. Mat prie kasų mažųjų laukia išsvajotas tikslas: į spalvotą popieriuką suvynioti stikliniai rutuliukai ir raginanti kasininkės tirada: „Pirkite dar ką nors, iki 30 litų trūksta kelių litų – gautumėte rutuliuką.“

Matau, kaip skubiai rutuliuką išlukštenęs mažylė iš karto jį įsikiša į burną. „Aš esu prieš tuos rutuliukus, mano dukrai – treji ir kai pagalvoju, jog šaltą, slidų rutuliuką gali praryti, man darosi baisu“, – pakraupusi kalbėjo jauna mama, ką tik iš dukros burnos išgriebusi tą rutuliuką.

„Maniškis apie rutuliukus sužinojo būdamas kaime, atskirtas nuo vaikų, kurie galėtų užkrėsti kamuoliukų virusu. Pasirodo, užtenka ir televizoriaus, kad telefonu išgirsčiau maldavimą „nupirk kosminių rutuliukų“. Dabar prašinėju visų bevaikių suaugusiųjų, kad duotų tų nelemtųjų rutuliukų. Vienas pažįstamas bevaikis vyras, gavęs keistą paketėlį, pagalvojo, kad tai saldainis ir labai įdėmiai nenagrinėdamas įsimetė rutuliuką į burną“, – po kelių dienų pasakojo vaikų darželio tarpdury sutikta kaimynė.

Rekomenduoja nedaužyti

„Maximos“ atstovai tvirtina, jog ši akcija skirta visai šeimai, siekiant visus jos narius įtraukti į žaidimą. „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė tikino, jog latvių į Lietuvą importuojami rutuliukai atitinka visus saugos reikalavimus.

„Sieti pakuotę su saldainiais vien dėl to, kad ji yra spalvinga ir nedidelė – neteisinga. Tokiu atveju, galima surasti ir daugiau ne maisto prekių pakuočių, primenančių saldumynus, bet nieko bendra su jais neturinčių“, – aiškino R.Saulytė.

„Maxima“ tvirtina iš rutuliukų tiekėjo gavusi visus būtinus sertifikatus, patvirtinančius, kad gaminiai saugūs ir nekelia jokios grėsmės sveikatai. O tėvai esą tiesiog turėtų būti dėmesingesni – perskaityti perspėjančius užrašus ant pakuotės. „Ant kiekvienos pakuotės yra griežtas įspėjimas, kad rutuliukai netinka vaikams iki 3 metų. Yra smulkių detalių. Vaiką privalu prižiūrėti, kaip ir žaidžiantį su bet kuriuo žaislu. Stiklinio rutuliuko negalima mušinėti į žemę, daužyti – jis gali sudužti, vaikas gali juo paspringti ar uždusti“, – perspėjo R.Saulytė.

Normų nepažeidžia

Ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė „Kauno dieną“ tikino, kad rutuliukai pagaminti laikantis ES galiojančių standartų. „Žaislo mėtymo bandymai atliekami su tais produktais, kurie skirti vaikams iki 3 metų. Šie rutuliukai yra skirti vyresniems. Jų žaisluose pagal galiojančias normas galima naudoti stiklą, jei tai yra masyvūs rutuliukai arba lėlės akys“, – aiškino V.Skrinskienė.

Tiesa, ne maisto produktų inspekcija jau yra gavusi nepatenkinto vartotojo laišką, kuriame piktinamasi „Maximos“ sugalvota akcija. „Įspėjamieji užrašai ant pakuotės nepanaikina to žaislo pavojaus, – skundo turinį citavo inspektorė. – Gamintojai kažkodėl rutuliukus vaikams nusprendė gaminti iš stiklo ir labai mažo dydžio. Mūsų kaimynų vaikai (vyresni nei 3 metai) žaisdami išdaužė langą, o mano sūnus netyčia rutuliuką numetė virtuvėje ant plytelių, dėl ko plytelė suskilo. Jeigu toks rutuliukas sudužtų, jo šukės tikrai sužalotų vaiką.“



Į tokius tėvų pareiškimus „Maximos“ atstovė R.Saulytė turi atsakymą: „Rutuliukai pagaminti iš itin patvaraus stiklo, nemėtant jų į kietą paviršių, šių rutuliukų sudaužyti praktiškai neįmanoma.“

Paklausta, kokių veiksmų tiriant tėvų skundus imsis Ne maisto produktų inspekcija, V.Skrinskienė dar kartą patvirtino, kad „Maxima“ jau pateikė visus rutuliukų bandymų protokolus, o žaislai atitinka ES taikomus standartus. Bet juose apie riziką tokiam žaislui sudužti neužsimenama nė vienu žodžiu.

Kaip žaisti?

Visgi realybė tokia: mažieji tiesiog dega noru kolekcionuoti ypatingus rutuliukus, virtuvėje besisukinėjančios mamos baiminasi, kad užlipusios ant rutuliukų, besimėtančių ant grindų, grius aukštielninkos su visais puodais, o „Maxima“ vilioja dar labiau įsitraukti į smagų žaidimą – pirkti specialius maišelius, lentas ir t.t.

„Tu rutulių namuose jau visa krūva. Vaikai ėmė klausinėti, ką su jais veikti. Vien tik mainytis? Bet kad jie nedaug kuo vienas nuo kito skiriasi“, – girdžiu troleibuse garsiai diskutuoja dvi moterys.

Akcijos sumanytojai tikina, kad išradingumui ribų nėra. „Rutuliukų žaidimo aikštelė: laimi tas, kas taikliau rutuliukus ridens ir surinks daugiau taškų. Pastatyk savo rutuliukų žaidimo areną, atsistok už kelių metrų ir pabandyk įridenti rutuliuką į vieną iš skylučių“, – siūlo R.Saulytė.

Rugpjūčio 2-ąją prasidėjusi kosminių rutuliukų odisėja, anot R.Saulytės, vyks tol, kol baigsis akcijos rutuliukai, bet neilgiau, kaip iki rugsėjo 26 dienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių