Konservatoriai tikisi, kad Prezidentė vetuos alkoholio akcizų sumažinimą

Jeigu įsigalios Seimo antradienį priimtas įstatymas dėl akcizų stipriam alkoholiui sumažinimo beveik trečdaliu, biudžetas patirs iki 100 milijonų litų nuostolių.

Apie tai kalbėjo trečiadienį ryte tradicinių pusryčių su premjeru Andrių Kubiliumi susirinkę valdančiosios koalicijos lyderiai.

Susitikime aptarta, iš kokių šaltinių galėtų būti padengta susidaranti skylė. "Iš pradžių skaičiuota, kad dėl akcizo sumažinimo nuostoliai gali siekti 50 mln. litų, tačiau patikslintais Finansų ministerijos duomenimis, jie gali padidėti iki 100 mln., nebent labai smarkiai šokteltų alkoholio vartojimas, kas nėra sveikintina", - po pusryčių portalui sakė didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Todėl, anot jo, Finansų ministerija dabar "turi pasukti galvą, iš kokių šaltinių reikėtų padengti šią šimtamilijoninę skylę".

J.Razma teigė, kad jokių sprendimų šiuo klausimu pusryčiuose nebuvo priimta, paliekant skaičiavimus ministerijai bei Vyriausybei.

Valdantieji konservatoriai tikisi, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuos įstatymą dėl akcizų sumažinimo stipriam alkoholiui. "Tokia viltis yra. Kita vertus, neaišku, ar veto nebus įveiktas, nes įstatymo priėmimo metu iki 71 balso, reikalingo veto atmesti, trūko visai nedaug. Todėl reikėtų pasiruošti tam, kad įstatymas vis dėlto gali įsigalioti", - sakė J.Razma.

Prezidentė yra pareiškusi, kad vetuos Seimo priimtą įstatymą dėl prekybos alkoholiu pratęsimo iki vidurnakčio. "Todėl tikimės, kad atitinkamas valstybės vadovės sprendimas bus priimtas ir dėl akcizų", - teigė konservatorių seniūnas.

Nuomonės dėl akzicų sumažinimo valdančiojoje koalicijoje išsiskyrė - liberalai, kaip ir didžioji dalis opozicijos, pasisakė už jį.

Seimas antradienį priėmė įstatymą dėl to, kad Naujųjų metų akcizai stipriam alkoholiui sumažėtų 28 proc. Tai gali atpiginti pusės litro degtinės butelį 2-3 litais.


Šiame straipsnyje: alkoholisakcizai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių