Konservatoriai balsuos už indėlių palūkanų apmokestinimą

Didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai antradienį balsuos už indėlių palūkanų apmokestinimą, tuo metu jų partneriai liberalai viliasi, kad projektas bus atmestas.

„Frakcijos pozicija buvo ir išlieka - kad dabar esančios lengvatos panaikinimas būtų reikalingas“, - antradienį po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Anot jo, „lengviau balsuoti už tą projektą būtų dar ir dėl to, kad pagrindiniame komitete buvo padarytos išlygos pakelti neapmokestinamąjį minumą iki 400 litų ir neapmokestinti ilgalaikių indėlių, kurie yra virš dvejų metų“.

„Jis (indėlių palūkanų mokestis - BNS) dar labiau, man atrodo, priartėja prie prabangos mokesčio ir turi papildomų teigiamus dalykus skatinančių priemonių - kad žmonės dėtų ilgalaikius indėlius, o Vyriausybės vertybinių popierių neapmokestinimas irgi būtų paskata pirkti Vyriausybės vertybinius popierius“, - dėstė J.Razma.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tvirtino, kad partija nepakeitė neigiamos nuomonės dėl indėlių palūkanų apmokestinimo.
„Turime kategorišką nuomonę - nepritariame tam, ir šiandien tą poziciją išsakysime. Tikimės, kad projektas bus atmestas“, - sakė jis.

Tokios pozicijos laikosi ir kiti koalicijos partneriai - liberalcentristai.

„Nepalaikome“, - BNS sakė jų lyderis Algis Čaplikas.
Tačiau visi trys valdančiosios koalicijos atstovai patvirtino, kad balsuojant dėl kitų mokestinių projektų bus laikomasi praėjusią savaitę pasirašyto susitarimo.

„Mūsų frakcijos sprendimai visiškai atitinka koalicijos susitarimą. Priėmėme sprendimus, kad privalomas dalyvavimas ir privalomas balsavimas taip, kaip priimta“, - sakė J.Razma.

Gruodžio 15 dieną TS-LKD, Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos lyderiai pasirašė susitarimą dėl 2012 metų viešųjų finansų biudžetų.

Pagal jį, valdantieji įsipareigojo, kad kitąmet viešųjų finansų deficitas bus ne daugiau kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto, nuo sausio 1-osios pensijos atkuriamos į ikikrizinį lygį 100 proc. ir mažinamos kitų metų valstybės biudžeto projekte numatytos išlaidos.

Ketinama po 30 mln. litų sumažinti Kelių fondo ir valstybės investicijų programos išlaidas, į privačius pensijų fondus pervesti ne 2 proc. socialinio draudimo mokesčio, o 1,5 procento.

„Koalicijos partneriai įsipareigoja iki 2012 metų gegužės 1 dienos Seime priimti Pensijų sistemos pertvarkos įstatymus, įgyvendinančius pervedimų į pensijų fondus reformą, paremtą “2+2+2„ principu (nuo 2013 metų sausio 1 dienos)“, - rašoma susitarime.

Jame taip pat numatyta, kad kitų metų biudžeto pajamos 25 mln. litų didinamos iš valstybinių gamtos išteklių mokesčių ir 30 mln. litų - iš prabangaus nekilnojamojo turto apmokestinimo nuo kitų metų pradžios.

Partneriai taip pat sutarė, kad liks tik Vyriausybės patvirtintos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos vaistams, šilumai, knygų leidybai.

Jeigu Seime nepavyktų panaikinti Vaikų išlaikymo fondo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išlaidas įsipareigojama padidinti 40 mln. litų, surandat kitų taupymo rezervų socialinėje srityje.

Anot premjero Andriaus Kubiliaus, bendras šių priemonių plano bendras turėtų būti maždaug 250 mln. litų.

Prabangių transporto priemonių apmokestinimą nutarta svarstyti 2012 metų pavasario sesijos metu.

Trys valdančiosios frakcijos taip pat įsipareigojo balsuoti už 2012 metų valstybės biudžeto projektą, „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus.
Praėjusį antradienį Seimas po pateikimo pritarė galingų automobilių, brangus būsto, indėlių palūkanų apmokestinimui, progresinių mokesčių įvedimui ir įmokų į privačius pensijų fondus sustabdymui. Už šiuos projektus daugiausia balsavo konservatoriai ir dalis opozicijos, o liberalai bei liberalcentristai buvo prieš arba susilaikė.

Naujais mokesčiais ir kitų metų išlaidų mažinimu siekiama „uždengti“ 1 mlrd. litų skylę, kuri atsirado Finansų ministerijai beveik perpus sumažinus ekonomikos augimo prognozes.


Šiame straipsnyje: biudžetasmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

GIMINE

GIMINE portretas
O MES BALSUOSIM PRIES KONSERVATORIUS. JU NETURI LIKTI SEIME.

kaip

kaip portretas
konservatoriai elgsis tragiškoje mažos mergaitės situacijoje?.Seimas vykdo priežiūrą???

cha

cha portretas
Durniai belaikys pinigus banke, jei dar bus apmokestinamos palukanos. Ir taip palukanu tik centai. O dar kasdien bijok kad bankas bankrutuos..
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių