Konkurencijos taryba Vyriausybei pateiks degalų rinkos analizę

Konkurencijos taryba artimiausiu metu Vyriausybei turėtų pristatyti degalų rinkos situacijos analizę, tačiau tyrimo, ar degalų prekiautojai galėjo susitarti dėl degalų kainų ir taip pažeisti įstatymą, taryba dar nebaigė.

"Artimiausiu metu, tikiu, sulauksime Konkurencijos tarybos išsamios analizės ir tada galėsime atsakyti aiškiai, ar yra kokių nors specifinių Lietuvos problemų ir čia tik Lietuvoje susiklostė tokia situacija, kad degalų kainos paaugo - ar tai yra pasaulinės problemos, ar visos Europos, ar tik mūsų regiono problemos", - Lietuvos radijui antradienį teigė A.Kubilius.

Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė BNS patvirtino, kad analizė Vyriausybei bus pateikta artimiausiu metu, tačiau konkrečios datos neįvardijo. P.Kvietkauskienė pabrėžė, jog analizė ir Konkurencijos tarybos atliekamas tyrimas skiriasi.

"Kalba eina apie analizę, mes ją atliksime, ir tai bus padaryta artimiausiu metu. O tyrimas eina savo ruožtu, jis bus baigtas. Bet analizė su tyrimu yra skirtingi dalykai. Analizė yra tiesiog padėties, situacijos vertinimas, ir dėl kainų, ir kas jas lemia. O tyrimas yra išsamus, dėl galimų konkurenciją ribojančių veiksmų toje rinkoje ir kita, dar reikia daug veiksmų atlikti, jis vyksta", - aiškino P.Kvietkauskienė.

Ji BNS teigė kol kas negalinti pasakyti, kada bus pateiktos tyrimo išvados.

"Kol kas konkrečiai tikrai negaliu pasakyti, kada tyrimą baigsime. Tiesiog dirba specialistai - ir apimtis nemaža, ir atlikti veiksmus reikia, ir apklausti rinkos dalyvius. Specialistai dirba, o kada baigs, pasakyti sudėtinga", - sakė P.Kvietkauskienė.

Anot premjero, tik turėdama Konkurencijos tarybos analizę, Vyriausybė galės toliau svarstyti, ką daryti ir kokius instrumentus galima panaudoti siekiant padėti degalų pirkėjams, tačiau nepažeidžiant įsipareigojimų Europos Sąjungai.

"Yra tam tikri įsipareigojimai dėl minimalaus akcizo, dėl atsargų kaupimo, tai yra du instrumentai, kuriuos Vyriausybė turi savo rankose, neskaitant konkurencijos priežiūros, kad iš tiesų degalinės ar degalų didmenininkai pardavėjai neturėtų kokių nors kartelinių susitarimų, tai visa tai mes artimiausiu metu aptarsime kartu su Konkurencijos taryba ir tada galėsime detaliau atsakyti", - Lietuvos radijui teigė premjeras.

Konkurencijos tarybos pareigūnai kovo mėnesį patikrino naftos koncerną "Orlen Lietuva" ir jam priklausančio degalinių tinklo valdytoją bendrovę "Ventus-Nafta", taip pat degalų prekybos įmones "Lietuva Statoil" bei "Lukoil Baltija".

Degalų pardavėjai tvirtina, jog kainos pakilo, nes nuo šių metų panaikinta akcizo lengvata į degalus maišomam biokurui, pabrango nafta.

Brangstančiais degalais nepatenkinti vairuotojai savaitgalį degalinėse surengė protesto akciją, per kurią Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje bei Marijampolėje protestuotojai pylėsi degalų už 1 litą, taip buvo užkimšti įvažiavimai į degalines.


Šiame straipsnyje: degalaikainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių