Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl inkasatorių (papildyta)

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl SEB, „Swedbank“ ir „DnB Nord“ bankų bei inkasavimo paslaugas teikiančios bendrovės „G4S Lietuva“ veiksmų. Pastarosios bendrovės vadovai mano, kad tokiu būdu didesnę rinkos dalį bando išsikovoti jos konkurentai.

Konkurencijos tarybos nutarime konstatuojama, jog „vadovaujantis turimais duomenimis yra pagrindo įtarti, kad tarp šių bankų ir bendrovės „G4S Lietuva“ yra galimai sudaryti išimtinio pirkimo ir/ar įsipareigojimo nekonkuruoti susitarimai, remiantis kuriais bankams yra apribota galimybė pirkti paslaugas iš kitų su „G4S Lietuva“ konkuruojančių įmonių.

Konkurencijos tarybos nutarime taip pat pažymima, kad „atsižvelgus į įvardintas faktines aplinkybes yra pagrindo įtarti, kad galimai taikydama išimtinio pirkimo/nekonkuravimo įsipareigojimus susitarimuose su bankais „G4S Lietuva“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi inkasavimo paslaugų teikimo rinkoje“.

Į Konkurencijos tarybą dėl galimų neteisėtų veiksmų inkasavimo rinkoje kreipėsi bendrovė "Eurocash1".

„Į inkasavimo paslaugų teikimui reikalingą infrastruktūrą – pinigų perskaičiavimo centrus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, šarvuotus, pinigų pervežimui specialiai pritaikytus automobilius – taip pat darbuotojų mokymą, draudimą bendrovėje „Lloyds“, per trejus metus esame investavę 7,5 mln. litų“, - sako bendrovės "Eurocash1" direktorius Vytautas Labeckas.

"Eurocash1" yra pasirašiusi inkasavimo sutartis su „Nordea“, „Danske“, „Unicredit“ bankais, aptarnauja keletą didelių mažmeninės prekybos įmonių. Tačiau trys didieji Lietuvos bankai, pasak bendrovės atstovo, atsisako pasirašyti sutartis su "Eurocash1" dėl inkasavimo paslaugų.

„G4S Lietuva” generalinis direktorius Saulius Tulevičius:

„Eurocash1“ bandymas tokiu keliu įsitvirtinti rinkoje stebina. Manau, kad bankai renkasi paslaugų tiekėjus įvertindami visus aspektus, ypač tais atvejais, kai tai susiję su rizikų valdymo strategija.

Tai, kad "G4S Lietuva" teikia pinigų inkasavimo paslaugas bankams, neturėtų stebinti. G4S yra didžiausia saugos grupė, teikianti saugos paslaugas finansų sektoriuje visame pasaulyje ir yra sukaupusi unikalią patirtį šioje srityje. Esame investavę didžiules sumas į saugumą ir patikimumą užtikrinančias priemones. Taigi, G4S kainos yra pagrįstos nuolatine investicija į paslaugų kokybę – turime specializuotą, nuolatos atnaujinamą  autotransportą, aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkančius pinigų skaičiavimo centrus bei pinigų tvarkymo įrangą, įvairiapusį veiklos draudimą užtikrina pasaulinės draudimo kompanijos, motininė įmonė kelis kartus per metus atlieka saugumo auditą. Įmonės veikla taip pat yra sertifikuota pagal kokybės vadybos sistemos ISO 9001:2008 standarto reikalavimus. Darbuotojai nuolatos mokomi paslaugos teikimo specifikos, kuri taip pat yra susijusi su smarkiai išaugusia išorine rizika.

Visos minėtos investicijos sudaro nemažą dalį paslaugos savikainos. Kita vertus, UAB „Eurocash1“ bankams siūlomos inkasavimo paslaugų mažos kainos argumentas yra stebinantis, nes jų siūlomos kainos yra mažesnės nei mūsų paslaugų savikaina. Tad kyla klausimas, ar mūsų paslaugos yra lygiavertės?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių