Konkurencijos taryba palaiko iniciatyvą už kartelį bausti asmenis

Konkurencijos taryba pritaria Prezidentės Seime įregistruotoms įstatymų pataisoms, pagal kurias už kartelį būtų baudžiami įmonių vadovai.

Konkurencijos tarybos nuomone, priimtos pataisos turėtų tik teigiamą įtaką verslo sąlygoms ir plėtrai, kadangi labiau atgrasintų nuo daromų sunkiausių Konkurencijos įstatymo pažeidimų.

Be to, esą būtų galima greičiau išaiškinti Konkurencijos įstatymo pažeidimus, nuo kurių kenčia ne tik vartotojai, bet ir smulkus bei vidutinis verslas.

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pasiūlė už kartelinius susitarimus bausti ir įmonių vadovus.

"Baudos už kartelinius susitarimus, dėl kurių nepagrįstai kyla būtiniausių produktų kainos, turi būti atgrasančios ir proporcingos visuomenei daromai žalai. Bausmės turi sulaukti ne tik tokį susitarimą sudariusios įmonės, bet ir jų vadovai", - pranešime teigė D.Grybauskaitė.

Įmonės vadovui siūloma skirti baudą ir 3-5 metams apriboti teisę vadovauti įmonei ar būti valdybos nariu. Be to, tokių asmenų sąrašą siūloma skelbti Konkurencijos tarybos interneto tinklalapyje.

Pataisomis taip pat siūloma pailginti sankcijų skyrimo senaties terminus. Per trumpi terminai, pasak D.Grybauskaitės, sudaro sąlygas įmonėms išvengti atsakomybės ir vilkinti tyrimus. Jeigu Konkurencijos taryba atlieka tyrimą ar ginčas nagrinėjamas teisme, šiuos terminus siūloma stabdyti.


Šiame straipsnyje: kainosprekybos centraikartelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių