Konkurencijos taryba G4S skyrė 9 mln. litų baudą

Didžiausius Lietuvos komercinius bankus aptarnaujanti saugos tarnyba „G4S Lietuva“ turi sumokėti Konkurencijos tarybos skirtą 9,438 mln. litų baudą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusį penktadienį neskundžiama nutartimi atmetė „G4S Lietuvos“ prašymą leisti laikinai nemokėti baudos, kol ginčas bus išspręstas iš esmės, rašoma nutartyje.

LVAT nutarė, kad didžiausia Lietuvo saugos tarnyba neįrodė, jog yra „išskirtinių aplinkybių“, dėl kurios reikėtų stabdyti Konkurencijos tarybos sprendimo galiojimą.

„G4S Lietuva“ pirmosios instancijos teismui pateikti duomenys apie „G4S Lietuva“ finansinę padėtį už 2011metus, teisėjų kolegijos vertinimu, nesuteikia informacijos apie pareiškėjo dabartinę faktinę finansinę padėtį. Išsamių duomenų apie pareiškėjo kapitalo ir įsipareigojimų pokyčius 2012metų laikotarpiu taip pat nenurodoma ir pareiškėjo pirmosios instancijos teismui pateiktoje 2013metų sausio 8dienos pažymoje, kurioje pateikti tik fragmentiniai duomenys apie pareiškėjo 2012metų sausio-lapkričio mėnesių pajamas, gautas iš valstybinio ir komunalinio ūkio paslaugų pirkėjų", - rašoma LVAT nutartyje.

Ginčą toliau iš esmės nagrinės Vilniaus apygardos administracinis teismas. Šis teismas sausį buvo patenkinęs prašymą laikinai nemokėti baudos.

LVATteisėjai taip pat pastebėjo, kad teismams panaikinus Konkurencijos tarybos skirtas baudas, sumokėta bauda privalės būti grąžinta iš valstybės biudžeto be papildomų teisminių procesų.

„G4S Lietuva“ tikino, kad baudos sumokėjimas „visiškai sutrikdytų bendrovės veiklą“. Įmonė teismams teigė, kad didžiąją dalį bendrovės turto sudaro nelikvidus ilgalaikis turtas, o pinigai ir pinigų ekvivalentai sudaro tik mažą dalį turto, be to, didžioji minėto turto dalis yra pirkėjų įsiskolinimai. „G4S Lietuva“ tikino, kad nepanakinus nutarimo, trejus metus negalėtų dalyvauti viešųjų pirkimų procedūrose ir prarastų didelę dalį pajamų.

Po šio sprendimo baudas turės sumokėti visi Konkurencijos tarybos gruodį nubausti rinkos dalyviai - teismai anksčiau atmetė didžiausią - 24,81 mln. litų - baudą gavusio SEB banko prašymą, atmesti ir „Swedbank“, nubausto 14,244 mln. litų, bei DNB banko (8,63 mln. litų bauda) prašymai laikinai nemokėti baudų.

Konkurencijos taryba baudą bendrovei skyrė pernai gruodį už susitarimus, ribojusius G4S konkurentų galimybes teikti paslaugas didžiausiems Lietuvos bankams.

Baudos skirtos už susitarimus, nepagrįstai ribojusius bendrovės „G4S Lietuva“ konkurentų galimybes veikti grynųjų pinigų tvarkymo bei inkasavimo paslaugų rinkose. Konkurencijos tarybos vertinimu, bankai buvo įsipareigoję visas grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas pirkti tik iš bendrovės „G4S Lietuva“, dėl ko kitų grynųjų pinigų tvarkymo paslaugų teikėjų galimybės konkuruoti buvo reikšmingai apribotos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių