Komitetas pritarė sumažintam įmokų pervedimui į pensijų fondus

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį pritarė valdančiosios koalicijos pasiūlymui kitąmet nustatyti 1,5 proc. kaupiamosios pensijų įmokos tarifą.

Komitetas taip pat sutarė, kad 2013 metais šis tarifas turėtų būti 2,5 procento.

„Tokiu būdu būtų grąžintas kitąmet pasiskolintas 0,5 proc. punkto“, - BNS sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas liberalcentristas Artūras Melianas.

Už tokį sprendimą penktadienį balsavo septyni komitetai nariai iš dvylikos.

Valdančiosios koalicijos lyderiai ketvirtadienį pasirašė susitarimą dėl 2012 metų viešųjų finansų biudžetų. Jame be kita ko numatytas įsipareigojimas iki kitų metų gegužės priimti Pensijų sistemos pertvarkos įstatymus, įgyvendinančius pervedimų į pensijų fondus reformą, paremtą „2+2+2“ principu. Jis turėtų įsigalioti juo 2013-ųjų.

Anot A.Meliano, komiteto sprendimas neprieštarauja šiems planams. Mat dėl pačios reformos dar būtina susitarti Seime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad į privačius pensijų fondus iš „Sodros“ būtų pervedami 2 proc. įmokų, o jeigu asmuo pats sutiktų papildomai įnešti 2 proc., iš „Sodros“ į jo pasirinktą privatų pensijų fondą iš viso būtų pervedami 4 proc. socialinio draudimo mokesčio.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys neslepia skepticizmo dėl įmokų pervedimo į privačius pensijų fondus, bet sveikina pasiektą kompromisą.

„Tai yra kompromisinis siūlymas, nuomonių yra įvairių, ir aš lieku prie savo skepticizmo dėl tokio investavimo sunkmečiu, bet aš manau, kad priimtas svarbus sutarimas, svarbiausia, kad pavyko rasti kompromisą, kuris leis nuo kitų metų atsatyti senatvės pensijas“, - koalicijos susitarimą penktadienį BNS komentavo R.Dagys.

Antradienį jis palaikė Pensijų sistemos pertvarkos įstatymo pataisą, numatančią kitąmet nė liko nepervesti į privačius pensijų fondus, kad užtektų pinigų nuo sausio atkurti anksčiau sumažintas senatvės pensijas. Dėl to pasipriešinimus liberalams ir radus kitų finansinių šaltinių pensijoms atstatyti, sutarta į privačius pensijų fondus kitąmet pervesti ne 2 proc., o 1,5 proc. socialinio draudimo mokesčio.


Šiame straipsnyje: pensijų fondaipensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavyzdys

Pavyzdys portretas
Tarkime, kad pensininkas "smerčiai" turi bankuose pasidėjęs 30 000 litų terminuotus indėlius. Pagal dabar siūlomą palūkanų apmokestinimo įstatymą 15-os procentų gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) būtų apdedamos didesnės kaip 400 litų metinės palūkanos. Tarkime, kad bankų mokamos metinės palūkanos vidutiniškai 2 procentai. 30 000 litų indėlio savininkui būtų priskaičiuota : 30 000 : 100 x 2 --> 600 Lt metinių palūkanų. GPM reikėtų per metus sumokėti : [600 - 400] : 100 x 15 --> 30 Lt. Taigi, ar 30 000 litų indėlį turinčiam žmogui 30 Lt per metus mokestis yra tokia nepakeliama našta, kai jam palūkanų lieka 570 litų? Ar verta dėl to virkauti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių