Komisijos dėl „Snoro“ bankroto nebus, opozicija išėjo iš posėdžio

Seimas valdančiųjų siūlymu iki pavasario nusprendė atidėti opozicijos iniciatyvos sudaryti laikinąją komisiją tirti „Snoro“ bankrotą svarstymą.

Toks sprendimas sukėlė opozicijos protestą ir ši ketvirtadienį paliko Seimo neeilinės sesijos posėdį.

Be to, parlamento vadovė Irena Degutienė kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), kad šis apsvarstytų opozicijos iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją.

Konservatoriai pasiūlė išbraukti

Ketvirtadienį popiet Seimo neeilinės sesijos posėdyje turėjo būti balsuojama dėl to, ar sudaryti opozicinių frakcijų siūlomą laikinąją parlamentinę komisiją, kuri ištirtų komercinio banko „Snoras“ bankroto aplinkybes.

Tačiau posėdžio pradžioje tvirtinant darbotvarkę valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma pasiūlė išbraukti iš jos klausimą dėl komisijos sudarymo. Tokį pasiūlymą priėmus klausimas perkeltas į Seimo pavasario sesiją, kuri prasidės tik kovo 10 dieną.

„Siūlome išbraukti iš darbotvarkės klausimą dėl komisijos sudarymo, nes manome, kad tokia komisija galėtų padėti besislapstantiems bankininkams, destabilizuotų padėtį Lietuvos bankinėje sistemoje, kiltų klausimų dėl to, ar nesikišama į teisėsaugos darbą. NSGK galėtų panagrinėti, kodėl opozicija inicijavo šią komisiją“, - kalbėjo J.Razma.

Kreipėsi į NSGK

Šis TS-LKD frakcijos vadovo pareiškimas sukėlė tikrą diskusijų audrą Seimo posėdyje. „Valdantieji nenori išsiaiškinti tiesos“, - neabejojo opozicijos lyderis, Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Seimo pirmininkė I.Degutienė pranešė, kad jau kreipėsi į NSGK, kad šis apsvarstytų, „ar pati iniciatyva sudaryti komisiją neturi sąsajų su nacionalinio saugumo grėsmėm“. Taip pat ji kreipėsi į Audito komitetą, kad šis panagrinėtų, ar tarptautinės audito kompanijos „Ernst and Young“ pernai atliktas „Snoro“ auditas, parodęs teigiamus šio banko veiklos rezultatus, atitinka situaciją.

„Nacionaliniam saugumui visada labiau kenkia neatsakyti klausimai. Šis Seimas nevykdo savo funkcijos, jeigu nesudaro tokios komisijos“, - pastebėjo opozicijos atstovas Žilvinas Šilgalis.

Premjeras Andrius Kubilius apie opozicijos iniciatyvą sudaryti komisiją kalbėjo: „Neatsargi iniciatyva yra pirmiausia naudinga buvusiems „Snoro“ savininkams Vladimiru Antonovui ir Raimondi Baranauskui, kurie galimai padarę didelius nusikaltimus. Klausimas opozicijai – ar suprantate, kad tokiais savo veiksmais kenkiate teisėsaugai, kenkiate Lietuvos žmonių interesams? Tokios komisijos labai nori tik tie kreditoriai, kurie turi didelių indėlių „Snoro“ banke, didelė dalis jų yra ne Lietuvos rezidentai, susiję su V.Antonovu ir R.Baranausku“.

Išėjo iš salės

Seimas balsų dauguma pritarė valdančiųjų pasiūlymui nesvarstyti siūlymo sudaryti komisiją dėl „Snoro“. Už tai balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, susilaikė 3.

V.Mazuronis po tokių balsavimo rezultatų paskelbė, kad opozicija protestuodama palieka Seimo posėdžių salę. Netrukus opozicijos pusė liko beveik tuščia. Posėdyje liko tik keli Mišriajai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai – Rima Baškienė, Andrius Šedžius, Jonas Jagminas, Antanas Baura, Asta Baukutė.

Tokia situacija faktiškai sužlugdė Seimo posėdį, nes sprendimams priimti reikia, kad jame dalyvautų ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Oponuojančiųjų valdantiesiems išėjimas sužlugdė kvorumą ir salėje beliko vos 63-65 parlamentarai.

Todėl Seimas nebegalėjo priimti kitų posėdyje numatytų svarstyti klausimų ir netrukus plenarinis posėdis buvo nutrauktas.

Seimo neeilinė sesija buvo sušaukta pirmiausia opozicijos iniciatyva. Paklaustas, ar toks protestas nežlugdo jų pačių inicijuotos sesijos, V.Mazuronis žurnalistams atsakė: „Ne mes sužlugdėm sesiją, o valdantieji ir iš pykčio dėmėm išmėtytas premjeras“.

„Išsigando iniciatyvos tyrimo“

Ministro pirmininko patarėjas Virgis Valentinavičius tvirtino, kad opozicija išsigando svarstymo NSGK. „Premjero nuomone, opozicija išėjo iš salės išsigandusi Seimo pirmininkės ir valdančiosios koalicijos pasiūlymo NSGK apsvarstyti šią abejotiną iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją“, - teigė jis.

Antradienį Seimas vos vieno balso skirtumu pritarė opozicijos pasiūlymui sudaryti laikinąją komisiją, kuri tirtų „Snoro“ bankroto aplinkybes. Bet galutinis balsavimas dėl jos sudarymo buvo perkeltas į ketvirtadienį.

Nutarimą, kuriuo siūloma sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir situacijos likviduojamame „Snore“ išaiškinimo, pateikė opozicijos lyderis V.Mazuronis. Šį projektą savo parašais parėmė 36 parlamentarai, priklausantys opozicijai.

Siūloma atsakyti į 13 klausimų

Komisijai siūloma išsiaiškinti, „ar galiojantys teisės aktai bei Lietuvos banko vykdoma bankų priežiūra užtikrina bankų sistemos stabilumą, patikimumą, efektyvumą ir saugumą“. Taip pat siūloma pasidomėti, pagal kokius kriterijus ir kokiomis sąlygomis „Snoras“ laikinajam ir nuolatiniam administratoriams ir jo komandai buvo nustatytas ir mokamas atlyginimas ir koks šio atlyginimo dydis.

„Ar nutraukus visų banko „Snoras“ įsipareigojimų vykdymą nebuvo padaryta dar didesnė žala banko „Snoras“ kreditoriams bei pačiam bankui „Snoras“?“ – be kita ko klausia komisijos sudarymo iniciatoriai.

Tyrimo komisijai siūloma iš viso atsakyti į 13 klausimų.

Prieš pat svarstant pasiūlymą kurti laikinąją tyrimo komisiją informaciją apie „Snoro“ bankrotą pateikė ir į parlamentarų klausimus atsakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.


Šiame straipsnyje: Snoraskomisija dėl Snoro

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kasi kas

Kasi kas portretas
Na štai, pagaliau tapo aišku, kurios politinės jėgos atstovauja Lietuvos interesams, o kurios tik drumsčia vandenį. Ponas Mazuroni, nenusileiskite valdančiųjų norui nuslėpti, atrodo, labai nemalonią tiesą.

Ponia

Ponia portretas
Įdomu, kodėl valdantieji taip priešinasi "Snoro" veiklos tyrimui? Tikrai sveikintina Tvarkos ir teisingumo iniciatyva išsiaiškinti šią, sakyčiau, amžiaus aferą.

Tfu

Tfu portretas
Niekas nesipriešina, yra pateikti visi dokumentai, bet ne, reikia išpūsti burbulą, o liaudis ant kabliuko kaip visada užkimba
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių