Kokios įmonės atsakingiausios?

Vilniaus universiteto Mažojoje auloje Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose trečiąkart buvo apdovanotos įmonės, prisidedančios prie socialinės gerovės kūrimo ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimo.

Globojo Seimo pirmininkė

Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo globėja, Seimo pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, kad valstybė vertina, palaiko ir  skatina tokias įmones, kurios ieško ir randa būdų išlaikyti kolektyvą, užtikrinti socialines garantijas, investuoti į darbuotojų mokymąsi, kartu su vietos bendruomene spręsti socialines problemas, kurti saugią ir ekologiškai švarią aplinką.

„Ši iniciatyva įgauna pagreitį - kasmet vis daugiau įmonių teikia paraiškas ir siekia socialiai atsakingos įmonės vardo.  Kai kurios įmonės tai daro ne pirmą kartą. Iš tiesų, be galo svarbu, kad net ir sunkmečiu, kai ne viena verslo įmonė galvoja apie išlikimą, nepamirštama pasirūpinti savo darbuotojų socialinėmis garantijomis, aplinkosauga, bendruomene plačiąja prasme, kur plėtojamas jų verslas, ir neatsisakoma etiškų santykių su socialiniais ir verslo partneriais“, - teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė.

Nacionaliniu atsakingo verslo apdovanojimu pagerbiamos tos įmonės, kurios labiausiai prisideda prie socialinės gerovės kūrimo ir jos stiprinimo, poveikio aplinkai mažinimo Lietuvoje; jų veikla demonstruoja pačių įmonių lyderystę ir nuoširdų jų įsipareigojimą veikti skaidriai ir sąžiningai elgtis su darbuotojais, visuomene ir valstybe, vertinti verslo veiklos poveikį aplinkai ir mažinti tokio poveikio neigiamas pasekmes. Šių metų apdovanojimų metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas įmonių veiklai, kuria buvo siekiama spręsti ekonominės krizės iššūkius.

Vis daugiau dalyvių

Kasmet populiarėjantys apdovanojimai šiais metais susilaukė didžiausio įmonių dėmesio - gautos 69 paraiškos iš 40 įmonių. Praeitais metais skaičiai buvo kur kas kuklesni: rikimuose dalyvavo 22 įmonės, buvo pateikta 50 paraiškų.

„Šių metų apdovanojimas išsiskyrė ne tik dalyvaujančių įmonių gausa, bet ir gerųjų praktikų gausa darbo santykių srityje. Nepaisant ekonominės krizės metu, apdovanojimuose dalyvaujančios įmonės kūrė naujas darbo vietas, įdarbino kaimo gyventojus, didino atlyginimus; teikė papildomas socialines naudas darbuotojams, kūrė galimybes derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus“, sakė Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė, Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo vertinimo komisijos narė Lyra Jakulevičienė.

Trys nominacijos

Nugalėtojams apdovanojimai trijų kategorijų įmonių tarpe (Lietuvos didelių įmonių, užsienio kapitalo įmonių bei smulkaus ir vidutinio verslo kategorijoje) buvo įteikti pagal tris nominacijas: „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkosaugos įmonė“ bei pagrindinis prizas - „Socialiai atsakinga įmonė 2009“.

Ant scenos atsiimti apdovanojimų lipo dvylikos Lietuvos ir užsienio įmonių atstovai. Juos sveikino apdovanojimo globėja, LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas bei Ūkio viceministras Rimantas Žylius.

„Metų darbovietės“ nominacijoje apdovanotos:

  • Lietuvos didelių įmonių kategorijoje - UAB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“: Už tai, kad krizės iššūkius sprendė kurdami naujas darbo vietas, išlaikydami papildomas garantijas ir darbo užmokesčio lygį;
  • Užsienio įmonių kategorijoje - UAB „PricewaterhouseCoopers“: Už sugebėjimą pasirengti krizei, greitą reagavimą į iššūkius ir darbuotojų iniciatyvą;
  • Smulkių ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje - UAB „PakMarkas“: Už geras gamybines darbo sąlygas ir neformalizuotą požiūrį į žmogų.

„Metų bendruomeniškiausia įmonė“ nominacijoje apdovanotos: 

  • Lietuvos didelių įmonių kategorijoje - Alma Littera įmonių grupė: Už jaunos kartos kūrybiškumo skatinimą ir sėkmingas švietėjiškas iniciatyvas;
  • Užsienio įmonių kategorijoje - UAB „Mars Lietuva“: Už sėkminga dialogą su visuomene ir jaunimo humaniškumo ugdymą
  • Smulkių ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje - A.Astrausko „Pirmas žingsnis“: Už nuosekliai plėtojamą partnerystę su vietos bendruomene.

„Aplinkosaugos įmonė“ nominacijoje apdovanotos:

  • Lietuvos didelių įmonių kategorijoje - UAB“Fermentas“: Už darbuotojų įtraukimą į įmonės aplinkosaugos veiklą;
  • Užsienio įmonių kategorijoje - UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“: Už aplinkosaugos programą ir pastangas diegti aplinkai palankias technologijas;
  • Smulkių ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje - UAB „ATEA“: už verslo procesų pertvarkymą pagal aplinkosaugos principus.

Socialiai atsakinga įmonė 2009:

  • Lietuvos didelių įmonių kategorijoje - Teo LT, AB: Už visapusišką lyderystę, viešumą siekiant socialinės atsakomybės tikslų ir nuoseklumą net ir krizės metu;
  • Užsienio įmonių kategorijoje - UAB „Omnitel“: Už naujų iniciatyvų įvairovę ir svarbą šaliai bei socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms
  • Smulkių ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje - UAB „Renerga“: Už darnaus verslo puoselėjimą, jaunimo ugdymą ir pastangas vystyti žaliąją energetiką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių