Kodėl dalis vaistų Lietuvoje daug brangesni nei Estijoje?

Dėl mažesnių Estijos vaistų prekybininkų antkainių receptiniai nekompensuojami vaistai kaimyninėje šalyje yra žymiai pigesni nei Lietuvoje, teigiama Etinių farmacijos kompanijų asociacijos (EFA) pranešime spaudai.

EFA atliktos analizės duomenimis, net 9 atvejais iš 10 tas pats vaistas Estijos vaistinėse buvo maždaug 15 proc. pigesnis nei kai kuriose vaistinėse Lietuvoje (be PVM abiejose šalyse), nors vaisto gamintojas jį pardavė abiejų šalių tiekėjams už vienodą kainą.

„Šis tyrimas galutinai įrodė, kad didžiausias kaltininkas dėl nemažų vaistų kainų yra ne užsienio farmacijos įmonės, kurios išrado ir pagamino vaistą, o prekybininkai, kurie, deja, taiko drakoniškus antkainius šioje visuomenei jautrioje srityje. Tikime, kad artimiausiu metu politikai imsis visų reikiamų priemonių, kad pernelyg liberali vaistų prekybos sistema būtų apribota“, - pranešime spaudai cituojama EFA direktorė Jolanta Dičkutė.

Tyrimo metu buvo analizuojama 100 receptinių nekompensuojamų vaistų, kuriems Lietuvos gyventojai išleidžia daugiausia pinigų. Iš jų 65 yra parduodami ir Estijoje. Iš viso Lietuvoje yra apie 530 receptinių vaistų, kurių valstybė pacientams nekompensuoja.

Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad 9 atvejais iš 10 mažmeninė kaina Estijoje yra mažesnė nei Lietuvoje, o kainos skirtumas svyruoja nuo minimalių 3 proc. iki įspūdingų 43 proc., nors iš vaisto gamintojo vaistas iš gamintojo perkamas už vienodą kainą. Dar labiau sukrečiantis faktas yra tas, kad net 6 atvejais iš 10 mažmeninė kaina Estijos vaistinėse yra mažesnė nei didmeninė kaina Lietuvoje, t.y. be vaistinių vėliau papildomai pridedamo antkainio. Visais atvejais kainos lyginamos be PVM.

„Deja, bet šiuo metu konkurencija tarp vaistų prekybininkų sparčiai mažėja. Lietuvoje įsigalėjo kelios verslo grupės, kurios valdo apie 80-90 proc. tiek mažmeninės, tiek didmeninės vaistų prekybos rinkos, o mažmenininkai ir didmenininkai tarpusavyje yra susiję. Nuogąstaujame, kad esant tokiam liberaliam rinkos reguliavimui, konkurencija vaistų prekybos rinkoje ir toliau silpnės, o vaistų kainos ne tik nekris, bet gal net ir augs“, - sakė J.Dičkutė.

Apie Etinių farmacijos kompanijų asociaciją. Etinės farmacijos kompanijos - tai bendrovės, kuriančios naujus, patentinius vaistus bei pripažįstančios Vaistų rinkodaros kodeksą. Asociacija įkurta 1997 m. spalio mėnesį, jos tikslas yra diegti etinio elgesio ir rinkodaros praktikos principus Lietuvos vaistų rinkoje, padėti vystyti organizuotą farmacijos preparatų rinką Lietuvoje bei prisidėti prie šalies gyventojų sveikatos gerinimo. Asociacija vienija 17 užsienio farmacijos įmonių ir nuo 2004 metų yra Europos farmacinių kompanijų ir asociacijų federacijos - EFPIA - narė.


Šiame straipsnyje: vaistaiprekybininkų antkainiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių