Koalicijos partneriai sako nepalaikysiantys mokesčių didinimo

Premjerui Andriui Kubiliui prabilus apie kitų metų biudžeto projekto peržiūrėjimą, koalicijos partneriai sako nepalaikysiantys naujų mokesčių įvedimo arba dabartinių didinimo.

Neoficialiomis BNS žiniomis, Vyriausybėje svarstoma, kad suplanuotas kitų metų biudžeto išlaidas reikėtų mažinti 0,5-1 mlrd. litų. Tačiau svarstoma ir galimybė gauti papildomų pajamų, 2 procentiniais punktais - iki 23 procentų, padidinus pridėtinės vertės mokestį (PVM).

„Matyt, kad situacija pasaulio ir Europos ekonomikoje siunčia ne kokius signalus, mes irgi turėtume į tai atsižvelgti. Tačiau bet koks biudžeto projekto peržiūrėjimas neturėtų didinti piliečių apmokestinimo. Mes tikrai nepritarsime naujų mokesčių įvedimui ar esamų mokesčių pakėlimui“, - antradienį BNS sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Panašios nuomonės laikosi ir kitos koalicijai priklausančios partijos - Liberalų ir centro sąjungos - lyderis Algis Čaplikas. Anot jo, abejonių kyla net dėl biudžeto projekto peržiūrėjimo pagrįstumo.

„Bet kokiu atveju tai reikia padaryti nedidinant mokesčių. Galbūt reikėtų imtis drastiškų priemonių ir panaikinti grupę ministerijų ar valstybės institucijų“, - BNS teigė A.Čaplikas ir pridūrė, kad čia tik pirminiai pamąstymai.
Koalicijos partneriai kol kas neatskleidė, kokių mokesčių įvedimas ar didinimas svarstomas.

„Laukiam finansų ministrės pasiūlymų, tuomet ir žiūrėsime“, - sakė E.Masiulis.
Antradienį premjeras Andrius Kubilius interviu Lietuvos radijui pareiškė, kad dėl euro zonos finansinių problemų ir iš dalies dėl „Snoro“ bankroto teks peržiūrėti kitų metų biudžetą.

„Mes pradedame jausti neigiamą poveikį to, kas darosi Europos Sąjungoje. Matome gana sparčiai prastėjančius ekonominius lūkesčius, pramonės lūkesčius ir mes turėsime keisti kitų metų biudžeto prognozes - mažinti pajamas dėl euro zonos problemų, kurios neišsisprendžia ir kurios darosi tik gilesnės. O prie to, be abejo, prisidėjus dar ir “Snoro„ reikalams, be abejo, rūpesčių papildomų suteikė“, - kalbėjo A.Kubilius.

Kita vertus, jis teigė, kad įsipareigojimo atstatyti pensijas neatsisakoma.

„Reikės peržiūrėti biudžetą, bet savo įsipareigojimus, ypač mažiausiai socialiai apsaugotiems mes stengsimės įvykdyti, mūsų įsipareigojimas atstatyti pensijas neturėtų keistis“, - kalbėjo premjeras.

Dabar planuojama, kad fiskalinis, arba valdžios sektoriaus deficitas 2012 metais sieks 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Vyriausybės skolinimosi poreikis 2012 metais turėtų siekti 9,4 mlrd. litų.

Planuota, kad valstybės biudžeto pajamos su Europos Sąjungos lėšomis kitąmet turėtų siekti 26 mlrd. litų (9,1 proc., arba 2,179 mlrd. litų daugiau nei numatyta šių metų biudžete), o asignavimai - 26,709 mlrd. litų (1,2 proc., arba 328,2 mln. litų daugiau). Planuojamas kitų metų valstybės biudžeto deficitas - 708,899 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių